Бiблійні цінності — чинник прогресу

18-11-2007, Комментариев нет

Кожне покоління має свої літературні вподобання. В радянські часи потайки читали твори письменників-дисидентів. Сучасного читача приваблюють творіння Оксани Забужко, Юрія Андруховича, Сергія Жадана. Але є одна унікальна книга, яка пройшла крізь тисячоліття і яка у рейтингах найпопулярніших книжок усіх часів і народів завжди посідала та посідатиме почесне місце. Звісно ж, мова йде про Біблію. Після 70-річної заборони на розповсюдження Святого Письма увага української громадськості до цієї Книги підвищується.

Так, протягом 16 років в Україні функціонує Українське Біблійне Товариство (УБТ). З нагоди століття від появи першого українського перекладу Священного Писання українською мовою Верховна Рада України оголосила 2004 рік Роком Біблії. Завершується найновіший переклад Святого Письма сучасною українською літературною мовою. В квітні 2006 році УБТ вперше стало учасником Дев’ятого міжнародного фестивалю «Світ книги», що проходив у Харкові. І нарешті, наприкінці жовтня в різних містах України вп’яте відсвяткували День Біблії.

В Харкові цю подію відзначили 27 жовтня 2007 року за сприянням обласної, місцевої влади, депутатів Ленінського району та керівництва Південної Залізничної Дороги, яке безкоштовно надало для святкування чудову залу Палацу культури «Залізничників». Про свято Дня Біблії в Харкові та про діяльність УБТ мені розповів виконавчий директор Східного Регіонального Біблійного Товариства України Володимир Агафонов.
– ВОЛОДИМИРЕ ІВАНОВИЧУ, ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ БІБЛІЇ? ЯКІ ЦІЛІ ПОСТАВИЛИ ПЕРЕД СОБОЮ ІНІЦІАТОРИ ЦЬОГО СВЯТА?

– З ініціативою запровадження щорічного відзначення Дня Біблії виступило УБТ у 2003 році. Святе Письмо – це книга, що об’єднує всі християнські конфесії, тому Біблійному Товариству як міжконфесійній організації було за честь запропонувати спільне святкування цього дня. Таке свято надає можливість різним християнським Церквам України розказати більше пр

о Бога, про Святе Письмо, познайомити суспільство зі своєю конфесією. Основна мета заходу – показати християнству його коріння. В нас один Бог, одне підґрунтя – Біблія, і всі християни – православні, католики, протестанти – «виросли» з неї. УБТ не висуває екуменічну ідею. Християнські Церкви мусять об’єднуватися спільними добрими справами. Кожне святкування Дня Біблії пов’язано з якоюсь благодійною програмою. Зокрема в цьому році День Біблії було присвячено такому проекту: видання книг «Патріарх Йосип» і «Апостол Петро» шрифтом Брайля для незрячих дітей, а також ілюстрованої дитячої Біблії великим шрифтом для дітей зі слабким зором. 2003 рік – проект «Діти вулиці». 2004 рік – «Біблійні історії для сліпих дітей». У 2005 році – друк Біблій для людей похилого віку крупним шрифтом, а в 2006 році до 20-річчя Чорнобильської аварії – для дітей-інвалідів. Ось ці благодійні проекти й об’єднують усіх християн. Думаю, що для дитини або людини похилого віку абсолютно байдуже, представники якої конфесії пожертвували на це. Важливо, що вона отримала Біблію.

— ЧИ МАЄ ДЕНЬ БІБЛІЇ ВИЗНАЧЕНУ НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ ДАТУ СВЯТКУВАННЯ?

– День Біблії поки що відзначається на рівні Церков. УБТ зверталось до урядовців з проханням визнати свято на загальнодержавному рівні. Зараз це питання не вирішено. Чиновники кажуть, що в Україні живуть не тільки християни, але й представники інших конфесій. Хоча ми вважаємо, що свято ні в якому разі не може образити нехристиянських віруючих. Щодо дати святкування, то на Раді Церков у Києві було запропоновано відзначати День Біблії наприкінці жовтня –початку листопада. Це пов’язано з тим, що в цей час переважна кількість Церков мають «вікна» в служіннях, які можна заповнити святкуванням Дня Біблії, не порушуючи якихось церковних канонів і традицій.

– ДЕНЬ БІБЛІЇ ВІДЗНАЧАЮТЬ ТІЛЬКИ В УКРАЇНІ ЧИ ІНШІ ХРИСТИЯНСЬКІ КРАЇНИ ТЕЖ МАЮТЬ ПОДІБНЕ СВЯТО?

– Таке свято існує в країнах Західної Європи, Латинської Америки. Проте форми проведення його в різних державах мають свої особливості. В Харкові в рамках Дня Біблії ми проводимо християнський міжконфесійний фестиваль духовного співу «Ковчег». Таким чином, кожне святкування Дня Біблії складається з двох частин: перша – урочисті слова привітання від органів влади і провідних священнослужителів основних християнських конфесій, а друга – це безпосередньо сам фестиваль, мета якого – показати, наскільки багатою є християнська культура, наскільки багатою на свої традиції є кожна Церква.

– ЧИ МАЛО ЦЬОГОРІЧНЕ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ БІБЛІЇ ПЕВНІ ОСОБЛИВОСТІ, ЯКУСЬ РОДЗИНКУ, ЩО ВІДРІЗНЯЄ ЙОГО ВІД ПОПЕРЕДНІХ?

– Так, була одна така особливість. На наше переконання, ніякий народ не має монополії на Святе Письмо. Вона однаково близька людям різних національностей і рас. У цьому Дні Біблії вперше взяли участь іноземці. Це африканці, котрі навчаються у Харкові, і представники Китаю, які також відвідують одну із християнських Церков. Іноземні учасники виконували духовні гімни своєю рідною мовою.

– ЯКІ НЕДОЛІКИ ВИ ВБАЧАЄТЕ У ПРОВЕДЕННІ ДНЯ БІБЛІЇ?

– Нам є, куди розвиватися. Ми плануємо, щоб День Біблії все ж таки став державним святом. Крім того, нам хотілося, щоб якомога більше Церков брали участь у святкуванні. Але найголовніша задача – донести Святе Письмо до тих людей, які є невіруючими. Ми прагнемо дати можливість кожному громадянину України читати і досліджувати Біблію. Вірити чи не вірити – це його особиста справа. Яку Церкву відвідувати – це теж його особиста справа. Завдання Біблійного Товариства – тільки надати можливість людині вивчати Біблію тією мовою, яка є для нього зрозумілою.

– ВОЛОДИМИРЕ ІВАНОВИЧУ, РОЗКАЖІТЬ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКОГО БІБЛІЙНОГО ТОВАРИСТВА. КОЛИ ВОНО ВИНИКЛО? ЯК ФУНКЦІОНУЄ НА ТЕРИТОРІЇ ДЕРЖАВИ? ЯКІ ОСНОВНІ НАПРЯМИ РОБОТИ ЦІЄЇ ОРГАНІЗАЦІЇ?

– Задка про існування Біблійного Товариства на території України датується лютим 1816 року. Знаходилась ця організація в Харкові. Таким чином, саме в Харкові було започатковано традиції УБТ як духовно-просвітницької організації. Сучасне поновлене УБТ – майже ровесник незалежної України. Виникла організація 22 червня 1991 року. Засновниками були Українська Православна Церква (КП), Об’єднаний Союз Євангельських Християн-Баптистів України, Всеукраїнський Союз Церков Християн Віри Євангельської П’ятидесятників, Церква Адвентистів Сьомого Дня. На сьогоднішній день до складу УБТ входять 16 конфесій. Всі рішення приймаються на Раді Церков Біблійного Товариства, де є представники різних конфесій. Кожна Церква має свій один голос. Жодна конфесія не має привілеїв: у всіх однакові права й обов’язки. Для кращої оперативності і для полегшення в керуванні УБТ поділено на чотири регіональних відділення. Це Західне з центром у Львові. Південне з центром у Херсоні, Центральне у Києві і Східне у місті Харкові, яке я маю честь представляти. УБТ займається перекладом Біблії, друком і розповсюдженням біблійної літератури, проводить спільні благодійні акції з різними християнськими Церквами. Крім того, УБТ відгукнулось на пропозицію Президента України Віктора Ющенка викладати у П’ятих-шостих класах середніх шкіл курс «Основи християнської етики». Зараз ця дисципліна проходить апробацію. Передбачається кілька курсів етики на вибір батьків: «Основи християнської етики», «Основи етики віри» для тих, хто сповідує нехристиянські релігії, а також сама етика. Цей курс є факультативним, і навчання проводиться тільки зі згоди батьків. УБТ отримало дозвіл від Міністерства освіти України на доставку в школи Нових Завітів сучасною українською мовою. Окрім друкованої літератури, ми безкоштовно передаємо аудіокасети із драматизованим записом Нового Завіту, щоб ті діти, котрі з якихось причин не можуть читати, теж мали спроможність вивчати Слово Боже.

– ЩО, НА ВАШУ ДУМКУ, МОЖЕ ДАТИ ВИВЧЕННЯ КУРСУ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ЕТИКИ В ШКОЛАХ УКРАЇНИ?

–Мета цього курсу – виховати повноправних громадян суспільства. Якщо людина буде дотримуватися християнських цінностей, то, безперечно, будь-яка держава, в тому числі й Україна піде шляхом прогресу. Духовне перетворення людини, її внутрішня перебудова на біблійних засадах – тільки це допоможе витягти Україну із кризових ситуацій. Якщо людина буде сповідувати християнство – це тільки плюс для розвитку країни. Тому й пропонує УБТ, щоб День Біблії став загальнодержавним святом.

ybt3.jpg (201.69 Kb)

– КОЛИ З’ЯВИЛОСЬ СХІДНЕ РЕГІОНАЛЬНЕ БІБЛІЙНЕ ТОВАРИСТВО УКРАЇНИ (СРБТУ)? РОЗКАЖІТЬ ПРО КОЛЕКТИВ, ЯКИЙ ВИ ОЧОЛЮЄТЕ?

– СРБТУ як відділення УБТ виникло у 1995 році для оперативного розповсюдження духовної літератури на Північному Сході України. Охоплює шість областей: Сумську, Харківську, Луганську, Донецьку, Дніпропетровську, Полтавську. Центр СРБТУ розташований у Харкові. Організацію я очолюю з 2004 року. Наш колектив складається із 12 чоловік, і всі є представниками різних конфесій. В нас є баптисти, п’ятидесятники, римсько-католики, один адвентист Сьомого Дня, і представник Української Православної Церкви. Але всередині цієї структури ми всі просто християни.

– СХІД УКРАЇНИ – ЦЕ РЕГІОН ІЗ ПЕРЕВАЖНОЮ КІЛЬКІСТЮ РОСІЙСЬКОМОВНИХ МЕШКАНЦІВ. ЯК ТАКА СИТУАЦІЯ ВПЛИВАЄ НА ПОПИТ БІБЛІЇ В ПЕРЕКЛАДІ ТІЄЮ ЧИ ІНШОЮ МОВОЮ?

– Як я вже казав, основа діяльності УБТ – випуск книг тією мовою, яка є зрозумілою для населення. Для сходу України такими мовами є російська і українська. Але більша частина людей цього регіону читають Біблію російською мовою, ніж українською. Ми не нав’язуємо мову. Є література для тих і для інших. Це право вибору людини. Ми даємо Біблію, щоб людина читала і насолоджувалась нею, а не для того, щоб вона стояла на книжній полиці.

– ЧИМ, ПО-ВАШОМУ, БІБЛІЯ ПРИВАБЛЮЄ СУЧАСНОГО ЧИТАЧА?

– Я думаю, що незалежно від часу, в який ми живемо, ті проблеми, що піднято в Біблії, завжди будуть торкатися душі та серця будь-якої людини. З’явились автомобілі, штучне освітлення, але те, що стосується внутрішнього світу людини, не зазнало особливих змін від доби написання перших біблійних книг. Біблія є книгою для душі, книгою для формування особистості. Якщо сказати більш узагальнено, то Святе Письмо – це інструкція, як жити людині, котру дав нам Господь. Інструкція на всі часи і народи.

Галина Найда

Фото Олега Сироткіна

 

.


Рубрика: Библейские исследования, Образ жизни, Церковь и общество

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"