Походження та вирішення проблеми гріха

18-04-2016, Комментариев нет

001Чому у світі є гріх? Звідки він пішов? І чи можливо було б уникнути гріха? Чому великий Творець усього не знищив зло у зародку? Адже від нього страждають усі істоти та Сам Бог. А кому б сподобалося жити, страждаючи? Людство намагається пояснити страждання. Чи була можливість уникнути цього? На ці та інші питання ми спробуємо відповісти. Допомогти у цьому погодилися студенти-богослови Духовної семінарії Церкви адвентистів сьомого дня в Україні Віталій Левко та Володимир Кобринюк.

Люцифер, Світоносний янгол, що ототожнюється з Сатаною і дияволом, був створений Богом, як і усі істоти. Бог створив Світоносного особливим, прекрасним янголом, але в його серці виникло беззаконня. Про це нам повідомляє Біблія в Єз.28:16. Янголи — помічники Бога, створіння, яких Бог любив понад усе, адже людей ще не існувало. Але один з усіх — Люцифер — спротивився Божому задуму. Охоронець закону Божого став його супротивником, і це обернулося першою війною навколо святого закону. Адже до цього ніякої ворожнечі не виникало, усі жителі неба жили у злагоді.

Світоносний янгол не говорив буквально: «Я хочу бути злим». Він сказав, що є інший шлях праведності без необхідності підкорятися Божому закону. Спокусивши янголів, Світоносний не зупинився. Він вирішив спокусити людей, Адама і Єву. Сатана не підійшов до Єви із запитанням: «Чи хочеш ти бути злою?» Він сказав: «Єво, ти можеш бути такою, як Бог».

Коли Світоносний повстав проти Божого закону, він не захотів йти Божим шляхом. Він хотів повного владарювання за допомогою методів, якими Бог ніколи не користувався. Господь дає свободу кожній живій істоті. Він не робить творіння Своїм рабом. Створюючи людину, Бог наділяє її усіма якостями саме вільної істоти, з правом вибору.

Адам і Єва згрішили та були позбавлені права жити у раю. І хоча Ісус прийшов у сад і дав їм обіцянку — Євангеліє, — Біблія говорить, що вони залишили Едем. Але чому Адам та Єва не були одразу ж знищені? Чи чули ви коли-небудь подібне питання?

Студент-богослов Володимир Кобринюк відповів на ці питання так: «Господь не знищив Люцифера, його послідовників-янголів, Адама і Єву, які згрішили, щоб показати іншим Своє Єство. Все ж таки дві третини янголів не пішли шляхом гріха, вони просто не розуміли наслідків беззаконня. Бог показав їм руйнівну силу гріха на прикладі його наслідків, аби в них ніколи не виникало бажання йти цим шляхом.

Ісус залишив Свій трон, прожив життя згідно закону Божого, приніс все найкраще в цей світ. Це план порятунку. Диявол дійсно ненавидить цей план, і тому протягом усіх часів намагався знищити або спокусити народ, що несе його миру, або перекрутити саму ідею цього плану. Однак ця Божа звістка мала досягти весь світ».

Біблія зображує ініціатором зла Світоносного янгола. Люцифер не просто спокусився злом, він почав підмовляти інших янголів, щоб ті перейшли на його бік. Йому хотілося мати велику кількість союзників, які б підкорялися йому, а не Богові. Але як Світоносному вдалося спокусити третю частину янголів?

У Біблії в перекладі Івана Огієнка сказано: «Як спав ти з небес, о сину зірниці досвітньої, ясная зоре, ти розбився об землю, погромнику людів! Ти ж сказав був у серці своєму: Зійду я на небо, повище зір Божих поставлю престола свого, і сяду я на горі збору богів, на кінцях північних, підіймуся понад гори хмар, уподібнюсь Всевишньому!» (Іс.14:12-14). Люцифер сказав: «Я буду подібний до Всевишнього». Насправді подібність мала би проявитися у тому, щоб бути праведним та святим, як Він. Світоносний сказав: «Я можу бути святим, як Бог, без будь-якого закону, що говорить, як мені бути святим». Йому захотілося підвищити себе над янголами, зайняти місце архангела Михаїла, головного янгола, який був «правою рукою» Бога.

Володимир Кобринюк висловив таку думку: «Гріх створює ілюзію радості, але в реальності примножує проблеми, позбавляє радості, відокремлює від Бога. Цього результату чекає від людей диявол, аби ми відокремилися як подалі від Бога і були ближче до нього самого».

Студент-богослов Віталій Левко зазначає, що Бог дав Своїм створінням особливий ??дар, в якому був указаний шлях порятунку для всесвіту. Цей дар — жертовна смерть Ісуса на хресті за усі гріхи людства. Бог дав закон Ізраїлю і відкрив їм цей план порятунку. Вони поширювали світло Божої істини, але час від часу повставали проти Бога, потрапляли в полон. Згодом Люцифер намагався вплинути на ранньохристиянську церкву за допомогою гонінь, але безуспішно. Кров християн перетворилася в насіння істини. Світоносний змінив тактику і використовував релігійну систему, аби знищити носіїв Божої звістки у часи Середньовіччя, але йому це не вдалося.

Світоносний буде знищений, коли Ісус прийде у друге. Люцифер ненавидить Бога та усіх людей. Він змушує людину страждати, терпіти фізичні, розумові та душевні муки. І Господь попереджає нас про це у Біблії: «Будьте тверезі, пильнуйте, бо противник ваш диявол ходить, як рикаючий лев, шукаючи кого поглинути» (1Петр.5:8). Але наш люблячий Господь говорить, що Він завжди поруч, в усі дні до кінця віків (Мф.28:20).

Бог дав Своїй Церкві звістку трьох янголів для спасіння людства (Відкр.14:6-12). Перший янгол закликає людей до прославляння Бога і шанування Його закону. Другий янгол вказує на помилки, які прийшли до церкви через Вавилон. Третій янгол попереджає, що якщо хто-небудь прославляє звіра і його образ, загине».

Наш Бог — не тиран. Він любить кожного і дає вибір у житті. Обрати Його шлях і вічно жити з Ним чи прийняти сторону сатани, проживаючи своє життя у гріху й померти, так і не відчувши життя вічне, царювання з Господом?

Віруюча людина може жити з упевненістю в перемозі. Бог дав владу над сатаною: якщо ми відмовляємося від гріха, ми знищуємо сатану в своєму житті. Якщо ми будемо вірні нашому Богові, то увійдемо у Царство небесне і будемо царювати разом з Ісусом Христом. Біблія відкриває перспективу вічного життя, яке може дати лише Бог. Слово Боже запевняє, що Ісус прийде вдруге, знищить диявола, гріх та його наслідки. Господь воскресить праведних та разом з усіма вірними, що зустрінуть Його живими, забере їх до раю.

Олександра Папка

Ілюстрація


Рубрика: Библейские исследования

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"