«Толерантність» по-адвентистськи значить «християнська любов»

16-01-2010, 1 комментарий

334014

«Квітка на камені» — поетична назва міста Кам’янець-Подільський Хмельницької області. Ця чарівна місцина хвалиться багатьма речами, і найперше старовинним замком на гранітному острові. До замку веде єдиний в Україні міст, що з’єднує два правих береги ріки. Як таке можливо? Про це нижче.

Міст збудовано ще римлянами в часи Христа, і жодного разу він не руйнувався. В середньовічному місті жили представники п’яти вір — мусульмани, юдеї, римсько-католики, православні та вірмени — і ніколи не ворогували на релігійному ґрунті: це дорівнювало б колективному самогубству. Життєвий простір був настільки обмежений, що, підпаливши сусідові хату, ти спалив би все місто. Багатовікова школа дипломатії виховала у кам’янчан унікальне чуття толерантності, терпимості, поваги до іншого, чужого, несхожого на тебе, в тім числі у віросповіданні.

Ця добра риса збереглася і донині. До складу Духовної ради при міськраді входять представники всіх релігійних організацій, які бажають брати участь у її роботі. Головним проектом Духовної ради є проведення щорічної науково-практичної конференції «Формування основ християнської моралі в процесі духовного відродження нації», що 14–15 січня втретє зібрала в стінах Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка християн різних конфесій з усієї України.

Членами оргкомітету конференції є проректори університету, начальники міських управлінь охорони здоров’я, освіти і науки, відділу у справах сім’ї та молоді, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, міського відділу УМВС у Хмельницькій області, а також священнослужителі православних, протестантських і католицьких церков.

62 доповіді склали том матеріалів конференції, який цього разу встигли надрукувати до її початку. Як науковець маю зазначити, що це ознака «високого пілотажу» організації заходу.

До збірника увійшли тексти доповідей таких доповідачів од адвентистської церкви: Інни Кампен, магістра теології, директора відділу освіти Східно-Дніпровської конференції, Лариси Сугай, магістра громадського здоров’я університету Лома-Лінда, США, Максима Крупського, бакалавра теології, магістра права, Лева Вертила, магістра богослов’я, проректора із соціально-виховної роботи Українського гуманітарного інституту, пасторів Івана Міненка і Володимира Борового, а також Максима Балаклицького, кандидата філологічних наук, доцента.

Мою доповідь було присвячено аналізу змісту журналу кам’янецьких адвентистів «Твій шлях», який уже чотири роки є благословенням для віруючих і потужним місіонерським знаряддям. Перед доповіддю присутнім було роздано більше двохсот примірників журналу в пакетах із символікою програми «Живи за Біблією». З короткого опитування після перерви з’ясувалося, що Марія Влад, магістр богослов’я, викладач християнської етики відзначила для себе високий методичний рівень публікацій часопису та збирається використовувати його матеріали у своїй викладацькій діяльності. Олег Демчук зазначив, що представники міської влади були приємно здивовані, що в їх місті виходить журнал такого рівня.

Конференція мала два пленарних засідання, і в перший день після обіду працювали такі секції: «Сім’я — інституція Бога», «Гармонійна особистість як запорука громадського здоров’я» та «Система загальнохристиянських цінностей в освіті, культурі, мистецтві».

У першій секції також виступила з доповіддю Тетяна Литвинюк, директор Центру дошкільної освіти, м. Дніпропетровськ.

Очолює оргкомітет Олег Демчук, заступник міського голови. Звертає увагу прагнення цієї людини покращити міський мікроклімат у бік духовності та здорового способу життя. Ведучи пленарні засідання, Олег Віленович виявляв повагу до кожного доповідача, заохочував дружню дискусію з залом. Чого вартий його заклик до учасників конференції не просто не курити на території університету, що заборонено наказом Президента, а прохання до, можливо, присутніх курців утриматись від цієї звички хоча б на час перерви. Пан Демчук знає не тільки про цей складник здорового життя: на початку січня він і Юрій Пливанюк, начальник управління охорони здоров’я міськради, разом із пастором Міненком відвідали санаторій «Наш дім» у Вінницькій області. Олег Віленович і Юрій Васильович щиро поділяють адвентистське розуміння здорового способу життя і дієво підтримують соціальні програми нашої церкви.

Їх пройшло в Кам’янці вже чимало. Це і «Країна здоров’я», що пройшла тричі, зібравши більше трьох тисяч дітей і їх батьків, і «Тиждень жахів», який сколихнув усе місто, і програма із сімейних стосунків… За словами заступника міського голови, він був вражений, наскільки професійно кам’янецькі адвентисти підійшли до пропаганди здорового способу життя серед дітей. «Я ще такого не бачив», — заявив пан Демчук. Міська влада, бачачи успіх таких заходів, пропонує поставити цю роботу на постійну основу.

Після наукової роботи на учасників конференції чекали різдвяні концерти. У першому з них, що відбувався в міському Будинку культури, участь адвентистів була дуже помітною. Збірний і окремо чоловічий хор, які «хизувалися» тільки-но пошитими спеціальними «ризами», молодіжний ансамбль і особливо соло Юлії Бєльської викликали тривалі оплески глядачів.

Конференція — лише один — показовий — приклад того, що робота на успіх (2 Тим. 4:15) не визнає «неважливих дрібниць»: скажімо, ятку з адвентистською літературою і було розкладено вчасно, і асортимент продукції на ній був найширший, що забезпечило й інтерес учасників заходу, і відповідний дохід від продажу. Постійна співпраця кам’янецьких адвентистів у соціальній та культурній роботі зі світською владою та іншими конфесіями сформувала авторитет нашої церкви, що приносить плоди (Прип.22:1). До Івана Борисовича звертався п’ятидесятницький пастор із жартівливою претензією: «Чому ти не турбуєшся про моє здоров’я? Коли нарешті у Кам’янці відкриється ваш медичний центр?» На конференції до пастора Міненка підійшло вже троє: єпископ кам’янецької церкви п’ятидесятників, ректор Українського християнського соціального інституту і віце-президент місії «Еммануїл» (яка створила, зокрема, славетний мультфільм «Суперкнига») із проханням запросити їх до себе на обід для знайомства зі здоровою кухнею. Доброзичлива бесіда від рецептів страв, якими ласували гості й господарі, перейшла на соціальне служіння п’ятидесятників і санаторії адвентистів, біблійне вчення про здоровий спосіб життя, Божий Закон і суд…

Не загострюючи кути, зосереджуючись на любові Спасителя, розвиваючи дружні стосунки, подаючи добрий приклад — так працюють наші кам’янецькі брати. За останні роки тут до нашої церкви приєднався не один десяток осіб.

Така робота церкви будує «міст» до повної істини останнього часу. Це той екуменізм, до якого закликає Бог — об’єднання людей на основі біблійної правди. Просімо Господа, щоб цей «міст» порозуміння, діалогу, поваги до несхожих на нас людей виконував свою роль настільки ж вправно, як і кам’яний римський міст до замку. Як же діють ці обидва мости? Приїдьте й побачте на власні очі. Четверта конференція чекає на Вашу доповідь і візит наступного січня.

Максим Балаклицький

Фото Максима Балаклицького, Віктора Могилюка


Рубрика: Жизненные истории, Искусство, Мир религий, Наука и религия, Образ жизни, Педагогика, Семья, Социальное служение, Церковь и медиа, Церковь и общество

Комментарии (1):

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"