Будьмо уважні!

Ми — християни, пояснюючи свої вчинки, часто посилаємось на Духа Святого. І це правильно?, тому що тільки Він, наш Бог Дух Святий, є нашим найліпшим Порадником.

Як чудно й велично про Нього сказав пророк Ісая: ”Бо Дитя народилося нам, даний нам Син, і влада на раменах Його, і кликнеться ім’я Йому: Дивний Порадник”.

Але, дорогі брати і сестри, я хочу вас застерегти: будьмо дуже уважні і обережні при цьому, бо поряд з Господом, а скоріше всього попереду, спішить до нас інший порадник, поради якого хитромудрі, лукаві , акуратно запаковані у фальшиву праведність і тому важко пізнавані.

Одного часу я був призвичаївся прилюдно читати свої вірші. І ось підходить до мене брат Станіслав, думка котрого мені багато важить, і каже: “Брат Василь, за що ти нас мучиш своїми віршами. В Біблії усі псалми один одного кращі, бери любий і читай, дикція в тебе хороша”.

І я подумав, дійсно, для чого придумувати всяку всячину, мучити себе і інших, коли в Біблії кожне слово — срібло. Недарма нам Господь записав через мудрого Соломона: “Складати багато книжок — не буде кінця, багато навчатися то мука для  тіла”.  І я послухав брата і перестав віршувати.

Але ось, через деякий час підходить до мене наша мила і файна сестричка Тетяна й каже: “Брат Василь, так давно ми не чули твоїх дивних віршів, чому не читаєш?”

І я задумався.

І брат щиро і відверто виказав мені свою думку, і сестричка сказала те, що було у неї на серці…

То якої ж думки мені дослухатися? І я сказав собі: молись до Господа Духа Святого і проси Його, щоб він навчав вирізняти Його голос з поміж інших голосів . Тому що у цьому світі на однакові події і речі стільки різних голосів і думок, скільки людей на землі. Тож все звіряй Словом Божим, і не схибиш.

У дискусіях з християнами інших конфесій нам часто доводиться чути абсолютно протилежні думки відносно Нового і Старого заповітів. Одні кажуть, що Новий заповіт то є оповідання придумані людьми, які назвали себе апостолами, тому приймати їх за Слово Боже не можна і потрібно керуватися настановами тільки Старого заповіту. Інші навпаки,  намагаються доказати, що після розп’яття і воскресіння нашого Господа Старий  заповіт утратив своє значення, і потрібно керуватися настановами тільки Нового заповіту.

Ми ж, адвентисти, стверджуємо, що і перші і другі неправі. Бо Один Бог і Одне Його Слово. Для нас і Новий і Старий заповіти, то є одне ціле — Слово Боже. Підтвердження цьому  ми маємо як в Новому так і в Старому Заповітах.

“Коли хто перебувати не буде в Мені, той буде відкинутий геть, як галузка — і засохне. І громадять їх, і кладуть на огонь, — і згорять… Коли ж у Мені перебувати будете, а Слова Мої позостануться в вас, то просіть чого хочете, — і станеться вам.”(Іван. 15:6-7).

А коли досліджуємо розмову нашого Господа з Ізраїлем через пророка Малахію в Старому заповіті,  то представляється, що цей діалог відбувся не декілька тисяч років тому назад, а сьогодні — в ранці, і не з Ізраїлем,  а з кожним із нас.

“Шанує син батька, а раб свого пана, — каже Господь, — то якщо Я вам Батько, де пошана Моя? А якщо Я вам пан, де страх переді Мною?…”  “ Я вас покохав, — говорить Господь. А народу кортить запитати: “ Як Ти нас покохав?.. Де зиск від Твого кохання?..”  “Жорсткі ваші слова проти Мене, — говорить Господь.- А ви кажете: “ Що ми Тобі на Тебе таке сказали?”

Та ви кажете: “Марність служити для Бога!  І що за користь, що ми стережемо службу Твою, та  ходимо в жалобі перед лицем Твоїм?..”

Так ремствував народ примножуючи гріхи свої…

Але “змовлялись тоді  один з одним ті, хто страх перед Господом має, —  І прислухався Господь і почув. І перед обличчям Його була писана Пам”ятна книга про тих, хто страх перед Господом має, і поважає Ймення Його.

“І будуть  Мені вони власністю, — каже Господь Саваот, — на той день, що вчиню. І змилосерджусь над ними, як змилосерджується чоловік над синами своїми, що служать йому. І ви знову побачите різне між праведним і нечестивим, між тим, хто Богові служить, та тим, хто не служить Йому.

Бо ось наступає той день, що
палає як піч,
і стануть всі пишні, та кожен,
хто чинить безбожне, соломою, —
І спалить їх день той, який наступає…”
“А  для вас, хто Ймення Мого боїться,
зійде Сонце Правди та лікування
в проміннях Його, —
і ви вийдете та поскакаєте мов
ті ситі телята!
І безбожних топтати ви будете,
бо стануть за попіл вони під п”ятами ніг ваших
у той день, що його Я  вчиню, —
промовляє Господь Саваот.(Мал.3, 16:4,3)
“А Господь — то мій Пастир,
тому  в недостатках не буду, —
на пасовиськах зелених оселить мене,
на тихую воду мене запровадить!.. “ ( Пс.23)

Ми, християни, пояснюючи свої вчинки часто посилаємось на Духа Святого, і це правильно, бо тільки  Він, наш Господь Дух Святий, здатний настановити нас на Ісусову праведність і оберегти від спокуси світу цього.

Але будьмо обережні і уважні, і пам’ятаймо застереження нашого Господа:

“Стережіться, щоб вас хто не звів. Бо багато хто прийдуть в Ім”я Моє, кажучи: “Це Я. І зведуть багатьох.”

Тож будьмо уважні і пильні, як вартовий на посту.

Василь Мельник