Кабмін захищає право віруючих на суботній відпочинок

03-04-2008, Комментариев нет

subota_1.jpg (46.2 Kb)

Заступник міністра В. Онищук підтвердив можливість юдеям і адвентистам дотримувати суботу як святий день.
.

Президент Української асоціації релігійної свободи Віктор Єленський звернувся до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко із проханням у разі відпрацювання по суботах навантаження святкових днів забезпечити можливість віруючим виконати ці обов’язки в інші дні.

У його ЗВЕРНЕННІ говориться: «Глибоко поважаючи релігійні традиції України і підтримуючи прагнення Уряду створити віруючим належні можливості відзначати релігійні свята, у тому числі — через перенесення робочих днів, ми б дуже просили Вас врахувати наступне.

Певна частина віруючих громадян України (зокрема, члени Іудейських релігійних громад, Церкви християн адвентистів сьомого дня та інших) з особливою пошаною ставляться і послідовно виконують четверту заповідь, яка говорить: «Пам’ятай день суботній, щоб святити його! Шість днів працюй і роби всю працю, а день сьомий для Господа, Бога твого: не роби жодної праці…» (Біблія, Вихід 20:8-10).

Перенесення днів відпочинку супроводжується, як правило, відпрацюванням цих днів по суботах, що стає важким випробуванням для совісті таких віруючих. Якщо вони працюють в цей день, вони порушують релігійні встановлення; якщо відмовляються – виявляються порушниками трудової дисципліни.

Міжнародні акти в сфері свободи совісті і український Основний Закон виходять з того, що держава покликана не тільки захищати свободу совісті кожного, але й мінімізувати вплив на його сумління того примусу, який часом держава вимушена покладати на власних громадян. Відповідно йдеться про можливість заміни обов’язків, які є несумісними з переконанням особи на інші, можливо навіть більш обтяжливі з суспільної точки зору, але такі, котрі не заторкують її совість (зокрема, про це спеціально обумовлюється у Рекомендації Парламентської Асамблеї Ради Європи 1396 (1999) «Релігія та демократія».

Враховуючи, що перенесення робочих днів на відпрацювання по суботах може стати причиною обмеження релігійних прав і свобод людини, ми б дуже просили Вас обумовити в постановах Уряду про перенесення робочих днів можливість для тих, кому релігійні переконання не дозволяють працювати по суботах, можливість відпрацювання в інший день».

На нього було отримано ВІДПОВІДЬ: «Ваша пропозиція щодо врахування особливостей перенесення робочих днів для громадян, релігійні переконання яких не дозволяють працювати у суботу, заслуговує на увагу.

…з метою створення сприятливих умов для відзначення святкових і неробочих днів та раціонального використання робочого часу, а також з метою максимального врахування інтересів працівників безпосередньо на підприємстві… Кабінет Міністрів України періодично приймає розпорядження щодо перенесення робочих днів, які мають рекомендаційний характер. Тобто, остаточне рішення щодо перенесення робочих днів безпосередньо на підприємстві… приймається роботодавцем з урахуванням особливостей виробництва, а також інших питань, включаючи релігійні переконання працівників.

У відповідному наказі або іншому розпорядчому документі, зокрема, може бути передбачена умова щодо надання працівникам за їх заявами відпустки, у т.ч. і без збереження заробітної плати, або можливість відпрацювання нами в інші дні робочих днів, які припадають на суботу».

Підготував Петро Ганулич

Можна скачати копію відповіді В. Онищука для роздруківки й дальшого звернення за місцем роботи: http://www.maranatha.org.ua/cnews/images/20080304-kabmin.jpg

Ілюстрація: ambimorpheous.net


Рубрика: Религиозная свобода, Церковь и общество

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"