Життєвий шлях жінки: вибір чи призначення?

10-11-2007, Комментариев нет

Кожна світова культура по-різному підходить до питання вибору життєвого шляху жінки. Наприклад, в Ізраїлі трудове виховання вважалось обов’язком. Знання усіх обов’язків домогосподарки, вміле виконання цих обов’язків робило велику честь жінці найвищого походження та статку. Існувало навіть визначення «ідеальної ізраїльтянки». Ідеальна жінка повинна мати духовне багатство, фізичну досконалість та випромінювати моральну чистоту. Але в Індії, з її кастовим укладом життя, навпаки не дотримувались цієї думки. Трудове виховання в Індії навіть вважалось неприйнятним! Проте в будь-якій частині світу тільки особистий вибір жінки свого життєвого шляху залишався ключовим і закладав основу її життя.

Проте ми не можемо бути ізольованими від суспільства. Кожна особа діє узгоджено з колективом, як частина суспільства. Тому оточуючий світ, безумовно, впливає на наш вибір життєвого шляху. Та ніхто не проживе за нас наше життя. Наше майбутнє в наших руках! Залишилось тільки зрозуміти, яким є ідеальний вибір життєвого шляху?

По-різному розуміють ідеальне життя та успіх. Деякі вважають, що головні критерії успіху – це місце в суспільстві, статок, майстерність, зовнішність, думка оточуючих. Інші впевнені, що шлях до істинного успіху в житті починається з осмислення власної гідності, належності, своєї унікальності. 97% жінок в наш час обирають спонтанність ідеалом життєвого шляху. Це пояснюється нестабільністю, яка дуже поширена в наш час. Дослідники підтверджують, що лише решта – 3% сучасних жінок мають конкретні цілі, які можливо осмислити та зрозуміти. Лише 3% дівчат знають, куди націлені їхні дії і як досягти своєї мети. Насправді багато хто з них плутає діяльність із досягненням. Діяльність ніколи не приведе до досягнень, якщо вона не сконцентрована на конкретній цілі. Я вважаю, що справжній успіх зумовлюється прагненням використовувати таланти, даровані нам Богом з народження і придбані з віком. Досягнення успіху відбувається тільки з повної реалізації наших можливостей в житті. Ще одним важливим критерієм справжнього успіху є вміння позбуватись будь-яких «ярликів», які «чіпляє» на людину суспільство. Людина – унікальна. Вона створена для певної мети. Осмислення цього замислу Божого та життя в гармонії з ним – ось що є для мене справжнім прикладом успішного життя! Людина справді дуже особлива. Вона наділена певним сполученням особливостей, талантів і дарувань. Але кожній людині потрібно розуміти своє життєве призначення. Необхідно вірити в успіх, діяти згідно з вірою, тільки тоді буде почуття життєвого задоволення, відродиться відчуття справжнього успіху, з’явиться невтомне бажання до життя!

«Слідом за дією віри приходить успіх» – одне з психологічних правил життя. Це означає, що позитивні емоції йдуть тільки за добрими думками та діями. Ще дуже важливо жити в гармонії з совістю! Це запорука щасливого життя. Тому кожна жінка може стати успішною особою, незалежно від того, де вона народилася і яку має освіту. Можна досягти великого успіху, незважаючи ні на які невдачі, помилки, ні на які трудності й проблеми, з якими ми можемо зустрітися в майбутньому. Всупереч усім перешкодам та недолікам жінка може досягнути високих цілей! Бог створив жінку особливою. Та щоб зрозуміти роль жінки в цьому світі, треба звертати увагу на очікування оточуючих від неї. Дівчині необхідно зрозуміти, що хочуть її батьки від неї як від доньки, що хочуть її друзі від неї як від подруги, що хочуть її співробітники як від працівниці, що хоче від неї чоловік як від дружини, чого хочуть від неї її діти як від матері?.. Звичайно, нелегко жити відповідно очікувань оточуючих людей. Тому не завжди потрібно прагнути виправдовувати ці очікування. Не потрібно сковувати себе очікуваннями інших людей.

Увійшовши в доросле життя, ми, безумовно, опинимося в різних обставинах, які вимагають від нас відповідного рішення, вибору, ставлення. Та вони будуть розвивати нашу спроможність пристосовуватися до мінливих умов. Навчившись цій спроможності, ми не будемо опинятись у скрутному становищі. Саме тому не можна недооцінювати важливість планування та ретельного осмислення. Ретельно плануючи своє життя, дівчина може в майбутньому стати великим благословенням для оточуючих. Так вона може домогтися великих успіхів у житті, належним способом беручись за діло й виконуючи своєчасні вказівки. Жінка повинна дорожити своїми духовними цінностями. Миттєвий успіх не приходить сам по собі. Саме тому потрібно робити все, що від нас залежить в нашому житті. Необхідно вкладати усю свою душу в працю, спрямувати усі свої сили на виправлення недоліків, щоб стати досконалими в майбутньому. Щоб знайти себе в цьому світі, отримати незалежність та знайти гарну роботу, необхідно отримати професію. Для цього ми повинні навчитися цілеспрямовано застосовувати свої можливості. Для досягнення якоїсь цілі треба розвивати свої найкращі якості. Нам необхідні бажання працювати, впевненість в успіху, віра, терпіння, старанність та завзяття. Дуже важливим є вміння знаходити в усьому баланс. Це головний принцип духовного життя. Наше життєве благополуччя залежить від того, як ми розпоряджуємося своїм часом, силами, впливом. Відсутність цього балансу тільки виснажує наші сили. Тому треба приділяти увагу кожному своєму кроку, бо успіх в житті залежить навіть від маленької дрібниці! Ми також повинні бути знайомими з практичними життєвими обов’язками. Цінність практичної освіти дуже істотна!

Характер кожної людини – це дзеркало її життя. Якщо ми дивимося на себе в дзеркало і бачимо там лише крихітну, нікчемну, залежну істоту – в нас немає жодних шансів на ствердження нашої особистості, на світле майбутнє. Тоді наше життя перетвориться в звичайне існування, існування та виживання в цьому величезному світі, сповненому проблем та турбот. Люди схильні скоріше недооцінювати, ніж переоцінювати свої успіхи. Але така самооцінка може призвести лише до негативних наслідків. За статистикою до самокритичності жінки схильні більше за чоловіків. Їм більше притаманна занижена самооцінка. Саме тому кожна жінка повинна зрощувати у собі та розвивати такі риси характеру, які вдосконалять її як особу та відкриють їй двері в щасливе життя.

Своїм життям ми здатні сильно впливати на оточуючих, на суспільство. Як правило, жінка, що зробила правильний вибір життєвого шляху, здатна змінити наш світ на кращий! Тому якщо дівчина має хоча б один справжній талант, вона повинна якнайкраще використати його в своєму житті. Якщо вона буде мудро розпоряджатися своїм талантом, згодом зможе придбати багато нових цінних вмінь, розвинути нові таланти. Тоді дівчина буде позитивно впливати на суспільство, розширить середу своєї діяльності. З іншого боку вона зуміє зберегти свою індивідуальність, ставши частиною великого цілого. Якщо жінка навчиться правильно розставляти пріоритети в своєму житті, володіти своїм часом та можливостями, покладаючись на мудрість, даровану Богом, то неодмінно стане повноцінною особою, повноцінним членом суспільства, істотною частиною великого світу. Просто необхідно повністю реалізувати свій потенціал. Використовуючи свої розумові та фізичні можливості, розвиваючи їх в правильному напрямку, ми будемо набувати безперечно цінного досвіду! Жінки справді можуть робити кращими і шляхетнішими тих, з ким спілкуються. Вони мають безумовний вплив на світ, який несвідомо випромінюється освяченим життям та обновленим серцем. Бог наділив нас усім необхідним, для того щоб ми могли досягти справжнього успіху в житті. Все залежить лише від нашого вибору – який життєвий шлях ми оберемо? Кожен може побудувати своє життя так, щоб в майбутньому стати прикладом для оточуючих, для суспільства, отримати схвалення інших, бути в повній гармонії з оточуючим світом. Саме це є запорукою ідеального життя.

«Використовуй ті таланти та дарування, якими володієш! Будь тим, ким можеш бути!» – це мій особистий життєвий принцип. Ми не в змозі давати те, чого не маємо. Можу підтвердити власним досвідом: будь-яка спроба діяти вище своїх можливостей, віддавати те, що ще сама не набула приносила лише самі розчарування. Я прийшла до висновку, що необхідно діяти в міру своїх сил та можливостей. Втіливши цей принцип у своє життя, я помітила, що отримую справжню насолоду від будь-якої роботи та приношу благословення! Саме тому я вважаю, що для того, щоб правильно побудувати своє життя та правильно «накреслити» свій життєвий шлях, необхідно закласти міцну основу в житті, правильно розподілити життєві пріоритети. Тому дуже важливу роль в житті дівчини відіграють її батьки , вчителі, духовні наставники – вони і закладають основу її життя, передають їй свій досвід і основну освіту, необхідні дівчині в майбутньому житті. Увійшовши в доросле життя, дівчина отримує дуже цінний життєвий дар – право вибору та свободу. Тепер її життя в її руках. Батьки поставили на ноги, і тепер вона буде самостійно йти по життю, крок за кроком, досягаючи своєї життєвої цілі. Я вважаю, що саме так повинен будуватися життєвий шлях. Тому перші свої кроки, беззаперечно, зумовлюю з більш досвідченими людьми – моїми духовними наставниками, щоб врешті-решт зробити правильне рішення і не жалкувати через свій вибір.

Вибір майбутньої професії є дуже важливим кроком в моєму житті. Приймаючи це важливе рішення, я керуюсь принципом: «Будь тим, ким можеш бути!» Я вважаю, що треба залишатися собою в будь-яких ситуаціях. Ніколи не треба «танцювати під чиюсь сопілку», необхідно максимально, в повному обсязі використовувати власні таланти, розвиваючи їх. Домогтися мети в житті я можу тільки звертаючи увагу безпосередньо на саму мету, а не на перешкоди. Бо кожне падіння, з Божою допомогою, може стати новою сходинкою на шляху до успіху. Я вважаю, що подолання перешкод узгоджено не хованням від проблем, але в концентрації уваги на розв’язання даної проблеми. Я приділяю особливу увагу та час тому, що вважаю особливо необхідним та важливим в моєму житті. На мою думку, всебічно розвинута, врівноважена і гармонійна людина, яка керується мудрістю і робить акцент на власні таланти, є прикладом справжньої успішної особи. Але для завершального кроку формування життєвого шляху не досить тільки своїх можливостей і талантів. Ми нічого не зможемо досягти наодинці. Тому необхідним кроком до досягнення мети є встановлення відносин із суспільством, розширення своїх зв’язків. Відчуття підтримки оточуючих мене людей надає мені сміливості, завзяття в праці та впевненість в успіху. Успішне формування правильних звичок, просування в будь-якій шляхетній справі закладає основу для взаємовідносин із суспільством, допоможе дійти до бажаної, жаданої мети.

Той факт, що я дівчина, безумовно впливає на мій життєвий вибір. Беззаперечно, існує різниця у виборі життєвого шляху між дівчатами та хлопцями. Статевий фактор грає в цьому значну роль. Різниця вибору життєвого шляху та майбутнього закладається в статевих особливостях сприйняття оточуючого світу. Протягом всього життя ця різниця зростає. Жінки набагато спостережливіші за чоловіків, в них сильніше розвинуте почуття материнства. Істотним фактором даної різниці також є статева особливість спілкування. В розмові з друзями, знайомими, колегами жінки віддають перевагу використанню тенденцій до взаємопереживань та інтуїції. Інтуїцією вони також керуються, коли вибирають професію, майбутнього супутника життя. Чоловіки ж прагнуть мислити аналітично, говорити більш прямолінійно. Вони не довіряють своїм емоціям та інтуїції, завжди вважають виправданими свої думки та вимоги. Саме тому, різний підхід до ситуацій, спосіб прийняття рішень, спілкування та загальне сприйняття світу є основними факторами різниці життєвого шляху чоловіків та жінок. Та головна ціль в житті є завжди. Я вважаю, що ніколи не пізно стати успішною, повноцінною особою та здійснити мрію свого життя. Необхідно лише дуже сильно прагнути цього!

Життєвий шлях складний, наповнений несподіваного та незнайомого. Залишається відповісти самій собі на одне питання: «Чи готова я пройти по цьому життєвому шляху, призначеному мені Богом, і стати повноцінною частинкою Всесвіту?»

Життєвий шлях жінки: вибір чи призначення? Можливо, це і є призначення, основане на її власному виборі? Чи це правда, чи припущення? Та існує одна беззаперечна істина: «Незважаючи ні на що, жінка повинна бути жінкою!»

Євгенія Залуговська

 

.


Рубрика: Образ жизни

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"