Хвала фальшивим пророкам!

09-11-2006, Комментариев нет

Майже (науковий) трактат

«Терміново потрібні єретики!» Такий плакат мав би висіти у кожній громаді. Єретика не бачили? Щедро заплатимо! Фальшивого пророка не знайдеться? Поганенького, початкуючого?.. Хоч на півставки!.. Церкві потрібні єретики, як повітря. А фальшиві пророки? Необхідні так само. Що для Вас авторитет?
Біблія?
Будь ласка. Повторення Закону 13:2-4: Якщо повстане серед тебе пророк або сновидець, і дасть тобі ознаку або чудо, і збудеться та ознака й те чудо, що сказав він тобі, до того говорячи: «Ходімо ж за іншими богами, яких ти не знав, і будемо ї м служити», — то не слухайся слів того пророка або того сновидця, бо цим Господь, Бог ваш, випробовує вас. Або Суддів 2:2-3: «…Ви не складете заповіту з мешканцями цього Краю, ї хні жертівники порозбиваєте», — та не слухали ви Мого голосу. Що це ви зробили? І Я теж сказав: Не прожену ї х від вас. А чи Матвія 18:7: Мусять спокуси прийти!

Дух пророцтва?
Нема проблем. Еллен Уайт. Свідоцтва для Церкви. — Т. 5. — 707 с. ориг.: «Бог пробудить, розтривожить Свій народ і, якщо інші засоби не допоможуть, Він допустить, аби в його середовищі виникли облудні вчення, що відокремлять істину од плевелів».

Історія християнства?
Маємо цитату. Мартин Лютер: «Для вдосконалення християнського служителя необхідні молитва, Біблія й спокуса». Або згадайте, що масові єресі ввійшли в Церкву щойно у третьому столітті — з завершенням гонінь. Є й ближча історія. Перед тим, як у ХVІІ сторіччі стати провінцією Європи, середньовічна православна Украї на почала катастрофічно програвати єзуї тській пропаганді. Як і зараз, добровільно нічого не хотіли міняти. Але змушені були — робити хоч щось. І зробили ж! Цього імпульсу вистачило на просвітницький рух у трьох слов’янських краї нах (Украї ні, Бєларусі, Росії), багатющу літературу (за одне століття написано більше, ніж за наступні два з половиною), розвиток друкарства, яке де в чому перевищило європейські досягнення (скажімо, Європа ще не знала двофарбового друку, який винайшов Іван Федоров).

Здоровий глузд?
Елементарно, друже. У політиці без активної й авторитетної опозиції влада тяжіє до корупції, бюрократизму й диктатури. Так і Церква без відчутного протистояння перетворюється на психологічний «кисіль». Єретики тримають Церкву в формі. Це мікроби, що формують її імунітет.

Бракує фактів? Приклад — в студію!
…Слухай, внуче, казочку. Давно це було, днів майже з десять тому. Пророчих (читачу, пам’ятаєш про назву?). У невеликому граді на річці (для конспірації назвімо її А) одна сестра (для конспірації назвімо її В) відчула поклик пророкувати. Записувала ці вістки й поширювала серед свої х духовних родичів. Їх преосвященство Стефан Донецький і Всехарківський і Володимир Японський звеліли диспути з нею тримати й свої м просвітленим оком дознати, що її дар од нечистого духа. Милостиво наказали покаятися, але вона наполягала на своєму. Навколо її утворилася група співчуваючих, до котрої ввійшло навіть декілька бояр — членів церковної ради. Громада була на грані розколу, але в результаті роз’яснювальної роботи, проведеної вищеозначеними достойниками, більшість визнало її дар неістинним. Одначе знайшла вона підтримку в двох сусідніх селах, а також у десяти мешканців того граду й одного боярина, що початково її дій не схвалював. Оце три дні, як приї хав туди бородатий мовчун на баскім коні. Прочитав усі писання її, довів невідповідність цих робіт Біблії та духу пророцтва. Після приї зду ще одного Стефана, писаря Східно-Дніпровського краю зі служителем-зброєносцем, було проведено ще декілька бесід, після чого бажаючим залишитись у числі спасенних було запропоновано написати про це заяву. Більшість відмовилась, і було її відраховано. Бачив і я той град, внуче. Годин із шість як повернувся. Ну що сказати? Деяка напруга в Церкві, але зібраність, зосередженість, тверезість. Менше ліберальної «любові», однак люди йдуть до Церкви, щоб переконатись у свої й правоті. Для більшості присутніх відвідати Церкву — питання честі й свідоцтво своєї віри. Немає посмішок на обличчях на Суботній школі; проте на уроці ніхто не дрімає. Учитель так суворо запитує, ніби розбирає ТВОЮ справу на Страшному Суді. Навіть на прості питання люди не сиплють готовими фразами, а думають: кожне слово тут має вагу і значення. Ще б пак! Як тобі питаннячка: Чому пророчі періоди 2300 і 70 тижнів ми обчислюємо в роках’які види пророцтв ви знаєте’які пророцтва є апокаліпсичними? Чи можна погодитися з тлумаченням, що Владика Месія з Даниї ла 9:25 — перський цар Кір?.. Там людей не треба заганяти на домашні церкви. Чи не тому це, що відраховані «пророки» збирають сімку свої х членів на читання розділу з Біблії та праць Духа пророцтва й молитви? «Що ж тут дивного? — спитаєш ти. — Нормальна домашня церква». Еге ж. Щоденна. Зі стовідсотковою явкою. І щодень місіонерська робота…

Тож коли побачиш на зібранні єретика чи псевдопророка, радій: у твої й громаді є кого спокушати!

Магістр немислимих наук Велетень Балакучий


Рубрика: Библейские исследования, История Церкви, Образ жизни

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"