Важливий здобуток релігієзнавства незалежної України

Рецензія на книгу Романа Сітарчука «Адвентисти сьомого дня в українських землях у складі Російської імперії (друга половина ХІХ століття – 1917рік)» / Роман Сітарчук. – Полтава: Скайтек, 2008. – 324 с.

Автор книги — проректор Полтавського національного  педагогічного університету ім. В.Г. Короленка Роман Анатолійович Сітарчук — завідувач кафедри історії України, доктор історичних наук, професор.

Темою книги є дослідження процесу зародження, внутрішньої еволюції Церкви адвентистів сьомого дня та формування відносин з державною владою на українських землях, підвладних Російській імперії. Як зазначає сам автор, «тема дослідження є важливою складовою наукових розвідок, які вивчають взаємозв’язок різноманітних складових сучасного поліконфесійного суспільства, однією з яких є Церква адвентистів сьомого дня».

Монографія є дослідженням виникнення Церкву адвентистів сьомого дня в українських землях, формування їх церковної структури, регіональних осередків, та особливості внутрішьоконфесійної діяльності. Містить детальний опис методики дослідження, виклад результатів проведеної роботи, а також її інтерпретацію.

Книга видана як завершальна публікація тривалої роботи і є результатом поглибленого дослідження теми еволюції взаємовідносин адвентизму з російським самодержавством на вітчизняних теренах у контексті історико-політичного розвитку.

Своєчасність появи визначена змінами соціальної та політичної ситуації в Україні. Зміна домінуючої парадигми як суспільства, так і наукової спільноти, що виникла в результаті проголошення незалежності України, потребувала навчальних посібників та наукових праць нового зразка. Книга «Адвентисти сьомого дня в українських землях у складі Російської імперії» є своєчасною відповіддю на потреби суспільства і особливо важлива з огляду на необхідність нових, політично незаангажованих досліджень академічного характеру, створених відповідно до вимог до наукових публікацій.

Книга видана в 2008 році та досі не втрачає актуальності. Широка документальна база дає можливість використовувати її як авторитетне джерело інформації у подальших дослідженнях адвентизму.

На відміну від інших творів, надрукованих останнім часом на теренах нашої Батьківщини та присвячених релігійній тематиці, книга Романа Сітарчука має кілька важливих переваг. По-перше, в ній відсутня звична сучасним авторам тенденція перенасичувати текст величезною кількістю специфічних висловів і вузькоспеціальною термінологією. Це звично для наукової роботи, але шкідливо для книжкового видання, бо таким чином звужується коло читачів, яким книга може бути рекомендована.

По-друге, на відміну від сучасної тенденції обирати невеликі періоди часу та регіони дослідження, книга «Адвентисти сьомого дня в українських землях у складі Російської імперії» досліджує феномен адвентизму на всій території Російської імперії та охоплює період на зламі століть, що дозволяє виявити не лише загальні тенденції, а й специфічні риси, притаманні саме цим регіонам.

Твір має вдалу компоновку, чітке тематичне розділення. Легко читається, може бути рекомендований широкому колу читачів. Містить аналіз, інтерпретації та висновки. Як указує автор, розділ про датування перших адвентистів на українських землях є «дещо дискусійним»,
та широка фактична база дає можливість змістовно підтвердити висновки.

Цікавим є використання у одному дослідженні документів трьох історичних періодів
Російської імперії, радянських істориків і сучасних досліджень.

Беручи до уваги обсяг роботи, деякі недоліки слід вважати некритичними, оскільки вони не впливають на виклад думки і не є суттєвими. Наприклад, указуючи на існування у Європі до 1844 року есхатологічних релігійних течій, що проповідували швидкий Другий прихід Христа, подальша розповідь не згадує їхнього зникнення або їхню роль у становленні адвентизму після «розчарування 1844 року».

Також автору не вдалося уникнути повторів, але завдяки чіткому тематичному виокремленню  основних розділів цей не сприймається як недолік.

Деякі використані терміни потребують пояснень, але посилання або прикінцевий словник у монографії відсутні.

Незважаючи на дискусійність деяких розділів, робота є результатом ретельного опрацювання історичних матеріалів. Аналіз архівних матеріалів та публікацій як світських авторів, так і церковних авторів дає змогу аргументовано вибудовувати політично та релігійно незаангажовану картину процесів, що сформували сучасний вигляд Церкви адвентистів сьомого дня в Україні.

Відсутність складної наукової термінології, вдале тематичне розділення та чітко прописані висновки кожного розділу дають змогу пропонувати книгу широкому колу читачів. Безперечно, книга Романа Сітарчука «Адвентисти сьомого дня в українських землях у складі Російської імперії (друга половина ХІХ століття – 1917рік)» є важливим здобутком українського релігієзнавства незалежної України.

Дмитро Левін