В Українському гуманітарному інституті провели вечір Азербайджанської культури

Щороку інститут організовує такі вечори. За останні роки провели вечори англійської, італійської та української культур. Пізніше — вечір культури Польщі, оскільки УГІ співпрацює з вищим навчальним закладом країни.

Ідея вечора азербайджанської культури з`явилася вже давно. Основна мета цієї урочистості – ознайомити студентів з культурою Азербайджану та проявити повагу до студентів-іноземців. Організаторів такого вечора є декілька: основа сила – це студрада за підтримки проректорів Олександра Присакаря та Лариси Георгінової.

Захід почався з гімну України, під який вийшов хлопець з українським прапором у руках. Потім пролунав гімн Азербайджану, під який інший хлопець виніс прапор цієї країни.

Вели вечір першокурсники Ігор Дуденко та Еріка Кінали. Вони розповіли багато цікавого про Азербайджан, яке значення мають кольори та символи, що зображені на прапорі країни. Під блакитним кольором мається на увазі тюркізм (приналежність до азербайджанців до цієї групи народів), червоний колір відображає курс на модернізацію суспільства та розвиток демократії, а зелений колір вказує на приналежність основного населення країни до ісламської віри. Півмісяць на прапорі символізує іслам, восьмикінцева зірка  — вісім гілок тюркського народу.

Символи на гербі країни також мають своє значення: в центрі герба зображені язики полум’я, які символізують «Країну Вогнів». Кольори, використані на гербі, є кольорами національного прапору Азербайджанської Республіки. Вісьмикінцева зірка символізує вісім гілок тюркського народу. Знизу розташований вінок з колосків пшениці та гілок дубу.

Ректор інституту Людмила Штанько зазначила, що саме азербайджанці були першими іноземними студентами закладу. Едуард Єременко та Марина Сауляк виконали пісню азербайджанською мовою. Батько одного зі іноземних студентів Рагім Рагімов розповів про географічне положення своєї країни. Азербайджан по площі — найбільша з республік Закавказзя (близько 86,6 тис. кв. км., фактично контрольована — близько 75 тис. кв. км, населення країни складає 9,417 млн. осіб). Він продемонстрував національний чоловічий та жіночий одяг, показав музеї, пам’ятки культури країни (Азербайджанський музей килимів, Центр Гейдара Алієва, Дівочу вежу в Баку) та місце, де проходило Євробачення-2012.

Після цікавої розповіді всіх присутніх запросили в студентське кафе, де ласували азербайджанськими смаколиками (плов, гутаб, шакар бура, баклава, фейхоа, цукерки, печиво та чай).

Вікторія Шановська