Ніколи не залишай свого партнера

Актуальність теми сімейних стосунків не викликає сумнівів. Про них говорять усюди – вдома, на роботі, під час дружніх зустрічей. Тому не дивно, що багато творів кінематографу також присвячені цій темі. Проте, переглядаючи їх складається враження, що сімейні цінності вже не популярні. Навпаки – у світі панує розпуста і тотальна зрада. Але є хороша новина: є фільми, після перегляду яких не залишиться неприємного осаду. Навпаки – глядачі отримають масу позитивних вражень і корисних порад.

Проблеми бувають у кожній сім’ї. Різняться тільки варіанти їх вирішення. Що ж робити, коли ваша родина переживає кризу? А, можливо, ви замислюєтесь про розлучення? Пропоную відкласти вирішення сімейних драм усього на чотири години. Адже саме стільки часу займе перегляд двох фільмів, які допоможуть у вирішенні проблем.

Фільм «Вогнетривкий» (ориг. «Fireproof»)  побачив світ у 2008 році. Хоча вже минув значний період часу, але кінострічка не втрачає своєї популярності. А 2015 року у світ вийшла кінокартина «Командний пункт» (ориг. «War room»). Режисером обох картин є Алекс Кендрик.

Сюжети обох фільмів дещо схожі: проблеми у сімейних стосунках змушують пару подумати про розлучення. Але цікавим є подання проблеми. Кожний розповідає ставлення однієї із сторін конфлікту.

Калеб Хольт, головний герой фільму «Вогнетривкий» працює пожежником. Кожного дня він рятує людей від смерті і його девізом є «Ніколи не залишай партнера, особливо під час пожежі». Проте, коли справа стосується сім’ї, тут усе набагато гірше. Калеб давно втратив зв’язок зі своєю дружиною Кетрін. Будь-яке спілкування пари закінчується сваркою. Вони вирішують, що краще розлучитися.

Фільм «Командний пункт» стосується цієї ж теми. Героїня Елізабет – молода та успішна жінка, має гарну роботу, одружена із хорошим чоловіком, народила доньку. Що ще потрібно для того, щоб бути щасливою? Та не все так просто. У сім’ї вибухає конфлікт. Тоні, чоловік Елізабет, не бере участь у житті родини. Його захоплює лише робота. Там він успішний, у ньому мають потребу. Тому на справи родини не залишається часу.

Здається, що раціональним виходом із обох ситуацій є розлучення. «Навіщо мучити один одного, якщо почуття вже минулися? Краще дати спокій і відпустити партнера». Таку думка лунає у голові багатьох людей. Але не все так просто. Це підтверджують герої вищеназваних фільмів.

У момент, коли потрібно вирішити точно, що робити далі, у їх житті з’являються люди, які підтримують і заохочують боротися за сімейні цінності.

Для Калеба підтримкою став батько, в житті якого був такий самий період. Він надсилає сину щоденник. На сторінках цього зошита написані мудрі думки і поради. Калеб із неохотою погоджується на експеримент довжиною у сорок днів. Спочатку він виконує поради просто для галочки. Але із кожним новим днем бажання зберегти шлюб росте. Він розуміє, що кохає свою дружину і не хоче її втратити.

У випадку Елізабет допомогу надала міс Клара – її клієнтка. Жінка розповіла про найулюбленіше місце у власному будинку – комору. Саме тут вона постійно молилася за свого чоловіка і дітей. Елізабет вирішує, що варто вчинити так само. Адже вона кохає свого чоловіка і не бажає його втрачати.

Звісно, що проблеми в обох сім’ях не вирішилися у один момент. Дружина Калеба таки відправила документи на розлучення. А чоловік Елізабет мало не знайшов собі іншу. Однак наполегливе бажання зберегти сім’ю дало результати. Щасливі родини і щасливе життя… Примирення відбулося у обох випадках.

«Ну звісно… це ж фільм, а там завжди щасливий кінець», – скажете ви. Але не поспішайте із висновками. Краще сядьте і ще раз роздумуйте над порадами, яких дотримувалися герої фільмів, щоб зберегти свій шлюб:

Алекс Кендрик подарував дійсно якісні та повчальні кінокартини. Після їх перегляду не залишиться неприємного осаду. Навпаки – захочеться оновлювати ваші сімейні стосунки. Хоча бюджети обох фільмів не дуже великі, проте фільми відзняті якісно. Картинка на екрані приємна і чітка. У глядача не створюється враження того, що фільми дешеві. Навпаки – все зроблено професіонально. Тому не пожалкуйте цього часу і перегляньте ці кінострічки, які справлять неабиякий вплив на ваше життя.

До речі: щоденник, який подарував Калебу батько можна знайти на теренах Інтернету.

Інна Сокольська

Ілюстрація