Обережно: підліток!

04-05-2016, Комментариев нет

001Яке щастя мати дитину! Квіти життя… Кажете, із колючками? У вас підліток? Обережно! Бунтарська природа підлітка — норма. Навіть не намагайтеся нею керувати.

Потрібно звернути особливу увагу на методи виховання такої дитини, типу спілкування з нею, проявлених до неї форм любові з вашого боку. Для кожного вони суто індивідуальні. Батькам треба добре попрацювати із релігійною та психологічною літературою, звісно, якщо їм не байдуже щастя та майбутнє дітей.

«Та набридли ці предки!» — часто можна почути від дітей. Це дзвіночок для батьків: потрібно щось змінювати у вихованні. Зацікавте дитину, завоюйте у неї авторитет, будьте вартими уваги підлітка в хорошому плані. Відкривайтеся та розкривайтеся, учіть власним позитивним прикладом (якщо ж приклад негативний, то старайтесь показати з цього науку). Позбудьтеся шкідливих звичок або зробіть так, щоб дитині не доводилося за ними спостерігати, тим паче, страждати від них.

Будьте терплячими і спокійними. Ніякої агресії! Агресія батьків викликає ще більшу агресію у дітей — це закон. Слідкуйте за тим, як ви показуєте своє ставлення до речей, як висловлюєтесь і про кого. Імовірно, що вашу поведінку (особливо у злості) копіюватимуть. Постійно контролюйте себе.

Керувати собою? Прийнято, що нами і всім на світі керує Господь. Не говоріть підліткам: «Сину, доню, все залежить тільки від тебе, все в твоїх руках». Адже Біблія говорить, що на все є воля Божа. Кидати такі слова на вітер —безвідповідально. У підлітка може скластись хибне уявлення про світ та реальність. Особливо гостро постає ця проблема у «важких» підлітків.

Виявляється, серйозною є відповідальність батьків перед Богом та людьми за своїх дітей, головним чином, за те, щоб вони не зіпсувались, щоб не стали на гріховний шлях. Можна перерахувати подумки усі заповіді Божі та відповісти собі, які з них порушує ваша дитина. «Поважай батька свого та матір», — а буває, що ображають. Не обманюй, не чини перелюбу.

З приводу останньої заповіді… Все частіше спостерігаються шокуючі випадки вагітності у 13-16 років, важкі статеві хвороби у підлітковому віці, зіпсоване молоде життя. Звучить чимало думок про те, що статеві зв’язки у ранньому віці — це нормально, адже цього вимагає психофізіологічний стан підлітка. А інтимні стосунки до шлюбу необхідні для правильного вибору партнера та створення в майбутньому щасливої сім’ї.

«Сексуальні дошлюбні зв’язки з іншими особами не залишаться без наслідків. Тому якою би прекрасною не була нова дружина, які б стосунки не склалися, в цієї сім’ї буде відчуття зіставлення, порівняння, що принесе із собою гіркі плоди», — говорить у інтерв’ю християнський психолог Лідія Нейкурс.

Біблія виключає будь-які сексуальні стосунки поза шлюбом. Ніхто не забороняє дружити, кохати, але не грішити. «На жаль, більшість молодих християн уникають боротьби за чистоту душі і утримання. Це неправильний шлях. Це дії проти власного тіла», — застерігає священик Віктор Грозовський.

Батьки, знайдіть ключ до серця свого чада, особливо у підлітковому віці. Ви мудрі, ви знаєте життя, ви пережили той вік, у якому зараз знаходиться ваша дитина. Допоможіть своєму підліткові подолати перехідний вік та пов’язані з цим проблеми.

Лілія Данилець

Фото


Рубрика: Образ жизни, Педагогика, Семья

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"