Християнська преса для дітей та підлітків в Україні

22-04-2016, Комментариев нет

thum_details_113871Звертаючи увагу на молоде покоління, християни намагаються випускати такі видання, які були б не тільки корисними, але й захопливими. Віруючі роблять свої газети й журнали такими, що приваблюють дітлахів своєю яскравістю, різними цікавинками і не зловживають моралізаторством. В огляді представлено християнські видання для дітей, які є поширеними в Україні та не несуть підкресленої конфесійної ідеології.

«Стежинка» випускається раз на два місяці з 1960 року. Видавцем є місіонерське товариство «Світло на Сході» – міжконфесійна християнська організація. Крім України, «Стежинка» виходить в Німеччині, Казахстані, Киргизії, Болгарії, Румунії, Грузії та Росії. Журнал надсилають всім бажаючим за рахунок добровільних пожертвувань. За свою довгу історію «Стежинка» завоювала довіру і прихильність численної дитячої аудиторії. На 32 сторінках журналу постійно друкуються листи, малюнки, кросворди, надіслані маленькими читачами. В кожному номері видання містяться вірші, цікаві повчальні історії, розмальовки, головоломки, загадки, комікси, рубрики «Відкрийте Біблію», «Над цим варто замислитись», «Видатна особистість», «Розповіді з історії християнства», «Хто я?». Також журнал щороку проводить власний фестиваль під однойменною назвою.

Журнал для дітей 6-12 років «Зернятко» виходить з 2001 року під керівництвом католиків. Є також російськомовна версія. Журнал є відомим в Україні і виходить кожного місяця за винятком липня і серпня. На 24 сторінках друкуються біблійні історії, оповідки про життя святих, вірші, загадки, життєві історії з настановами. Видання організовує конкурси і вікторини. У додатку міститься саморобка.

Католицький журнал для підлітків «Сто талантів» виходить на широкий загал з 2005 року. На 36 сторінках знаходяться різні корисні для такої вікової аудиторії матеріали. Половина текстів – на релігійну тему, решта – матеріали про природу, музику, психологію та інтерв’ю з незвичайними людьми. Для підлітків створені рубрики «Непрості питання», «Антивірус», «Еврика!», «Психоталантика», «Хвилинка для роздумів», а також рубрика про стосунки «Сам на сам».

Щомісячна дитяча газета «Скарбничка» випускається адвентистами з 2009 року. Газета друкується як українською, так і російською мовою. На 12 сторінках читачі можуть знайти історії з християнським підтекстом, біблійні оповідання, вивчення англійської мови «Цікавий English», віршики, головоломки, ребуси і кросворди. Сторінки, повні розмальовок, загадок, поробок та ігор, розраховані на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Підлітковий журнал «Країна історій» друкується щомісяця адвентистами сьомого дня з 2010 року. Видання публікується російською мовою. Над ним працюють психологи, дизайнери та просто цікаві люди. Журнал є корисним виданням для дітей 9-14 років, адже висвітлює актуальні питання. В «Країні історій» містяться життєві історії, кросворди, розмальовки, головоломки. На 27 сторінках розміщуються рубрики «Клуб перекладачів», «Інший світ», «Переходимо на особистості», «Професії», «Похімічимо», «Смішна сторінка», «ІТ-клуб», «Увійди в історію», «Хобіленд» та інші. Є окремі сторінки для дівчат і хлопців, а також поради щодо взаємовідносин між представниками різних статей.

Журнал «Дружболандия» публікується щомісяця адвентистами з 2011 року. Виходить російської мовою. В кожному номері йдеться про окрему країну, її звичаї, цікаві традиції та незвичайні місця. На 24 різнокольорових сторінках читач відкриє для себе настільні ігри, головоломки, завдання, біблійні розповіді і навіть рецепти оригінальних страв.

Євангельські християни баптисти випускають журнал для дітей молодшого та середнього шкільного віку «Ноїв ковчег». Щороку виходить 8 випусків окремо російською та українською мовами. В рубриках «Історії з Великої Книги», «Подорожі з Жоржиком», «Майструємо», «Сторінка для малят», «Пригоди», «English for kids», «Господня земля» маленькі читачі можуть прочитати про місця нашої планети, про правильні вчинки своїх однолітків та біблійні історії. Також в журналі розміщуються розмальовки, ігри, ребуси, цікаві, прості рецепти та незвичайні поробки, як-от пересилання повідомлень і листівок за допомогою звичайних дерев’яних прищепок.

З усього видно, що релігійна преса для дітей представлена цікавими, кольоровими і справді християнськими виданнями. Вони несуть в собі не тільки розважальний чи пізнавальний аспекти, а ще й морально-настановний. Але в подібних журналах немає нудних проповідей, нецікавих для малюків. Біблійні історії та повчання вписуються в життєві історії і подаються в захопливій для юних читачів формі. Такі видання сприяють духовному розвиткові підростаючого покоління.

Аліна Сахненко

Ілюстрація


Рубрика: Педагогика, Церковь и медиа, Церковь и общество

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"