Рецензія на фільм «Пророки. Мойсей» (2016)

10-04-2016, Комментариев нет

001Автор документального фільму Юлія Варенцова піднімає тему тисячолітньої історії про пророка Мойсея, який вів народ пустелею до Землі Обітованої. Здавалося б, що актуального може побачити покоління третього тисячоліття у цьому біблійному сюжеті?

Знедолений єврейський люд, що потерпав від жорстокості рабовласників, потребував спасіння. Пісня Луї Армстронга «Let my people go» стала з часом лозунгом в боротьбі за вільний виїзд ізраїльського народу на історичну батьківщину. А наскільки ми зараз можемо назвати себе вільним народом?

Мойсеєва віра в Господа була беззаперечною, сильною, і Бог завжди підтримував його у нелегкій місії. Що ми скажемо про віру нашого покоління? Чому на долю нашої генерації випадає стільки глобальних проблем? Чи не є вони покаранням Всевишнього? Ідеєю фільму є заклик людей повернутися до Бога, адже був, є і буде Бог, Який вимагає справедливості, наказує рабовласників, грішних і рятує стражденних, які вірять.

У фільмі говориться про те, чому саме євреїв захищав Мойсей, ким він сам був, що таке «кари єгипетські», яким чином він перевів людей через Червоне море, як уклав договір-завіт із Богом, чому розбив скрижалі, чому саме 40 років тривала дорога до сучасного Ізраїлю, коли дійти туди можна за 2 місяці.

Всесвітньовідомий сюжет коментується дослідниками з погляду сучасності, аналізуються помилки у сьогоднішньому трактуванні законів Тори та важливість цих законів для панування справедливості у суспільстві на всі часи у всіх сферах життя. Нівелюються намагання сучасних вчених за допомогою науки пояснити чудеса Господні.

Біблеїст Ілля Гріц переконаний, що Мойсея виховували як правителя. Єрусалимський рабин Зєєв Мєшков називає неопалиму купину символом єврейського народу. Біблеїст, перекладач Інституту сходознавства РАН Євгенія Смагіна, доктор біблеїстики Відкритого університету Ізраїлю Дмитро Копелілович характеризують Мойсея як посередника, пророка, вождя, законодавця, письменника, людину, яка постійно змінювала себе та каялась, яку любив Бог.

Розповіді науковців-біблеїстів супроводжуються показом яскравих картин описуваних місцевостей, демонстрацією ілюстрованих полотен світових класиків мистецтва (художників, скульпторів, архітекторів). Цей фільм на релігійну тематику є пізнавальним, філософським, вартим перегляду широкого кола суспільних верств.

Лілія Данилець

Фото


Рубрика: Искусство, Церковь и медиа

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"