Законопроект про легітимізацію діяльності загальноосвітніх навчальних закладів, заснованих церквами, передано на розгляд парламентарів

28-02-2012, 1 комментарий

За ініціативи парламентарів (представників різних партій та блоків), релігійних та громадських організацій в Україні йдуть важливі процеси, які об’єднують депутатів та науковців, освітян та юристів, батьків та дітей. Головною метою цих процесів є піднесення національної освіти на найвищий рівень і покращення загального добробуту наших співгромадян.

16 лютого у залі засідань Міністерства освіти й науки, молоді та спорту (МОНМС) відбувся Круглий стіл з питання надання релігійним організаціям права заснування загальноосвітніх навчальних закладів. Народні депутати Володимир Стретович та Володимир Марущенко, які разом з кількома іншими народними обранцями є авторами відповідного законопроекту і протягом трьох років працюють над ним,  докладно розповіли про особливості законопроекту та закладені в ньому значні можливості для розвитку духовно-моральної та науково-академічної сфер української освіти (див. пояснювальну записку). Нині цей документ, який дасть можливість церквам та релігійним об’єднанням як легітимізувати вже діючі освітні заклади, так і відкривати нові на загальних засадах, пройшов усі необхідні узгодження й виправлення і поданий на розгляд Верховної Ради України.

Представники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, зокрема, директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Олег Єресько і начальник відділу змісту середньої освіти Департаменту Наталія Бєскова, нагадали про те, що МОНМС разом з відповідними комітетами й науковцями ретельно опрацювали підготовлений депутатами проект Закону про надання релігійном організаціям права на заснування загальноосвітніх навчальних закладів. В процесі підготовки законопроекту були враховані всі побажання науковців, релігійних та державних діячів.

Запрошені до обговорення законопроекту лідери і представники церков та конфесій поставилися до своєї місії дуже відповідально. Три години тривало обговорення, під час якого були висловлені сподівання релігійних діячів на те, що прийняття закону дозволить суттєво змінити ситуацію в Україні на краще і діючі школи отримають імпульс до нового розвитку (http://www.irs.in.ua/files/publications/2012.01.15_research_education_www.irs.in.ua.pdf ). Очільники церков та конфесій, а також їх представники висловили ряд слушних рекомендацій відносно процедури втілення норм законопроекту у життя, підкреслили свою готовність разом з освітянами підтримати ініціативу парламентарів.

«Загальновідомо, що освіта на теренах України ще за часів Київської Русі починалася саме з духовних осередків і слугувала своїй основній меті: вивченню створеного Богом світу крізь призму Писання за допомогою інструментів наукового дослідження. Протягом віків в Україні діяли такі потужні навчальні заклади, як Києво-Могилянська та Острозька Академії. Засилля тоталітарного атеїзму за часів радянщини відкинуло українське просвітительство далеко вбік від шляху розумного пізнання, змушуючи дітей України вірити вигадкам про «випадковість» всього сущого, меншовартість людського життя у порівнянні з тваринним існуванням тощо. Але настав час повернутися до вічних цінностей, до високоморального життя і правдивої науки», — зазначали виступаючі під час круглого столу.

Нині законопроект та резолюція Круглого столу передані на розгляд парламантерів і очікують їх вердикту. Законопроект про надання релігійним організаціям права на заснування загальноосвітніх навчальних закладів, розроблений народними депутатами Володимиром Марущенком, Володимиром Стретовичем, Оксаною Білозір, Давидом Жванією, Сергієм Харовським (парламентарями з партії ХДС) та Ольгою Боднар (БЮТ), зареєстровано за № 9580 і включено до рогляду протягом десятої сесії ВРУ шостого скликання, яка триватиме з лютого по середину липня 2012 року.

(Ще інформація за темою: http://irs.in.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1010%3A1&catid=34%3Aua&Itemid=61&lang=uk)

 

Додаток 1. СПИСОК АВТОРІВ

проекту Закону України

Про внесення змін до деяких законів України

(щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів)

  1. Стретович Володимир Миколайович – народний депутат України;
  2. Боднар Ольга Борисівна — народний депутат України;
  3. Жванія Давид Важаєвич – народний депутат України;
  4. Білозір Оксана Володимирівна — народний депутат України;
  5. Марущенко Володимир Станіславович – народний депутат України;
  6. Харовський Сергій Юрійович — народний депутат України;
  7. Решетніков Юрій Євгенович – заступник голови Громадської ради з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України.

 

Додаток 2. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту Закону України

Про внесення змін до деяких законів України

(щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів)

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до статті 35 Конституції України кожному гарантується право на свободу світогляду та віросповідання. При цьому, у частині третьої статті 3 Закону України “Про свободу совісті і релігійні організації” закріплено право батьків або осіб, які їх замінюють, за взаємною згодою виховувати своїх дітей відповідно до своїх власних переконань та ставлення до релігії. Таке право закріплюється також і у статті 13 Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права та статті 18 Міжнародного Пакту про громадянські і політичні права, до яких приєдналась Україна. Відповідно до Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права право батьків на виховання своїх дітей відповідно до власних переконань включає і право обирати для своїх дітей не тільки запроваджені державними властями школи, а й інші школи, що відповідають тому мінімуму вимог щодо освіти, який може бути встановлено чи затверджено державою.

Однак на теперішній час це право не забезпечено законодавчо. На практиці віруючі батьки не мають можливості надавати своїм дітям позашкільну, загальну середню чи вищу освіту, яка б відповідала їхньому світогляду і релігійним переконанням. Надання можливості релігійним організаціям (тобто фактично громадянам України, об’єднаним у релігійні організації) створювати світські навчальні заклади, в яких поряд з викладанням навчальних дисциплін державного освітнього стандарту буде здійснюватись моральне виховання на основі релігійних цінностей, дозволить виростити в Україні  не тільки освічених і свідомих, але й високоморальних і високодуховних громадян, що безумовно сприятиме духовному піднесенню і оздоровленню української нації.

При цьому мова не йде про релігійну освіту чи підготовку священнослужителів, але про право релігійних організацій, нарівні з іншими суб’єктами права, зокрема громадськими організаціями, засновувати світські навчальні заклади для загальної освіти осіб, що в них навчатимуться. Діяльність вказаних навчальних закладів та їх кадрове забезпечення звершуватиметься відповідно до Закону України «Про освіту» та інших відповідних нормативних актів, нарівні з навчальними закладами, заснованими іншими суб’єктами права, зокрема що стосується викладання предметів інваріативної складової та передбаченого законодавством порядку державного ліцензування та акредитації.

Слід зауважити, що зазначені законодавчі зміни не порушують конституційний принцип відокремлення релігійних організацій від держави, а школи – від церкви, оскільки, вочевидь, що саме державна система освіти має бути відокремленою від церкви, що не позбавляє релігійні організацій права мати та засновувати недержавні навчальні заклади. Цей висновок підтверджує і досвід країн західної демократії, де поряд з існуванням подібного принципу релігійним організаціям на законодавчому, а в деяких випадках і на конституційному, рівні дозволено засновувати світські загальні середні, вищі та інші навчальні заклади (наприклад, у Франції, Німеччині, США).

Крім цього, надання релігійним організаціям права засновувати світські навчальні заклади не порушує принципи незалежності освіти від політичних партій, громадських і релігійних організацій, а також наукового та світського характеру освіти (ст. 6 Закону України «Про освіту»), оскільки законопроект передбачає зрівняння релігійних організацій у правах з громадськими організаціями та приватними особами, які є суб’єктами права заснування світських навчальних закладів.

При цьому, заснування релігійними організаціями світських навчальних закладів відповідно до законодавства про освіту не може вважатися втручанням в освітній процес. Оскільки поряд з положеннями частини першої ст. 8 Закону України «Про освіту», де визначено, що “Навчально-виховний процес у навчальних закладах є вільним від втручання політичних партій, громадських, релігійних організацій”, містяться положення, які включають громадські організації до переліку засновників світських навчальних закладів (ст. 18 цього Закону). За аналогією зрівняння релігійних організацій у правах із громадськими організаціями не призведе до порушення принципу, закріпленого у статті 6 Закону України «Про освіту».

Необхідність зазначених змін підтримується Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, до складу якої входить до 95 відсотків релігійних організацій України, зокрема Українська православна церква, Українська православна церква Київського патріархату та Українська греко-католицька церква, про що ВРЦіРО неодноразово наголошувала у зверненнях до Президента України, Прем’єр-міністра України, керівництва Верховної Ради України та лідерів депутатських фракцій.

2. Цілі та завдання прийняття акта

Метою запропонованого законопроекту є забезпечення конституційного права віруючих батьків або осіб, що їх замінюють, на виховання своїх дітей відповідно до своїх власних релігійних переконань та вдосконалення відповідного законодавства.

Поряд з цим, зазначені законодавчі зміни сприятимуть зміцненню моральних і духовних цінностей у підростаючого покоління, прищепленню толерантного і гуманного відношення до інших, пропаганди здорового способу життя, а також дозволить запобігати руйнівному впливу алкоголізму, наркоманії, насилля і жорстокості, яким оточені в нинішній час підлітки та молодь.

Такі цілі будуть досягнуті шляхом надання релігійним організаціям права створювати світські навчальні заклади різних форм і рівнів акредитації, в яких діти і молодь окрім якісної освіти на рівні державних стандартів зможуть отримати високоморальне виховання на основі релігійних цінностей.

3. Загальна характеристика і основні положення проекту закону

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 18 Закону України «Про освіту» від 23.05.1991 р. № 1060-XII, до статті 27 Закону України «Про вищу освіту» від 17 січня 2002 року № 2984-III, до статті 20 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10 лютого 1998 року № 103/98-ВР, до статі 11 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13 травня 1999 року № 6514-ХIV, до статті 16 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11 червня 2000 року № 2628-III та до статті 14 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-ІІІ, які передбачають визнання релігійних організацій суб’єктами права заснування світських навчальних закладів різних форм і рівнів акредитації.

Також пропонується внести зміни до частини четвертої статті 18 Закону України «Про освіту», якою визначається, що потреба в навчальних закладах,  заснованих релігійними організаціями, та їх мережа визначається органами управління відповідних релігійних організацій – засновників.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Згадані правовідносини регулюються нормами Конституції України, Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», Закону України «Про освіту», Закону України «Про вищу освіту», Закону України «Про професійно-технічну освіту», Закону України «Про загальну середню освіту», Закону України «Про дошкільну освіту» та Закону України «Про позашкільну освіту».

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація положень цього проекту закону не потребує додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України. Крім цього, виходячи з міжнародного досвіду, законопроект навіть сприятиме зменшенню видатків на освітні програми та функціонування закладів освіти з Державного та місцевих бюджетів, оскільки релігійні організації власним коштом будуть забезпечувати належні умови для освіти значної кількості дітей та молоді.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акту

Прийняття запропонованих змін створить правові механізми для реалізації  права на свободу світогляду та віросповідання, яке зокрема передбачає право віруючих батьків надавати своїм дітям якісну освіту в навчальних закладах, заснованих релігійними організаціями, з релігійно-визначеною системою виховання. Законопроект своїми наслідками матиме зростання кількості дітей та молоді з високими моральними якостями і духовними цінностями, що загалом сприятиме оздоровленню і духовному відродженню українського суспільства.

НАРОДНІ ДЕПУТАТИ УКРАЇНИ

В.СТРЕТОВИЧ

О.БОДНАР

Д.ЖВАНІЯ

О.БІЛОЗІР

В.МАРУЩЕНКО

С.ХАРОВСЬКИЙ

 

Олена Мокренчук, AlfaPRESS


Рубрика: Наука и религия, Педагогика, Церковь и общество

Комментарии (1):

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"