Верховна Рада України заборонила ворожіння та гадання на телебаченні

Верховна Рада України (ВР) 12 січня 2012 р. в ході пленарного засідання прийняла у 2-му читанні та вцілому законопроект № 8371 який забороняє трансляцію на телебаченні програм та передач в ефірі яких надаються послуги ворожіння та гадання, а також рекламу даної діяльності, автором законопроекту є народний депутат Павло Унгурян, а також  депутати від фракцій БЮТБ, ПР і КПУ. За ухвалення відповідного проекту закону проголосували 320 народних депутатів.

«Питання захисту моралі та духовності є одним із приорітетних напрямків моєї діяльності. Саме тому другий рік поспіль ми боремося за те, щоб очистити телебачення та ЗМІ від засилля ворожок та гадалок та інших псевдодіячів, які в прямому ефірі з екранів телевізора надають різні сумнівні та небезпечні послуги, зокрема, так зване гадання, ворожіння, і т.п.

Дана діяльність багато років здійснюється безконтрольно та на власний розсуд цих діячів, що призводить до масових зловживань у цій сфері, нанесення тяжких психічних травм, обману громадян та шахрайського виманювання грошей у населення.

Особливого розмаху цей обман набув останні роки, коли дані «діячі»  вирішили поставити цю діяльність «на поток» і через екрани телевізорів почали вести  масове гадання та ворожіння і цим завдавати непоправимої шкоди десяткам тисяч людей.

Завдяки зусиллям, очолюваної мною Міжфракційної депутатської групи «За духовність, моральність, та здоров’я України», ми нарешті змогли в часи Різдвяних свят завершити розпочату справу та очистити екрани та радіоефір від програм та передач в яких надаються послуги ворожіння та гадання» — зазначив народний депутат Павло Унгурян

Закон №8371 про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту населення та інформаційного простору від негативного впливу) передбачає повну заборону на трансляції  програм та передач, де  телеглядачам або радіослухачам надаються послуги ворожіння та гадання, а також платні послуги у сфері народної або нетрадиційної медицини.

Ні для кого не секрет, що часто сьогоднішні гадалки та ворожки прикриваються посвідченнями чи сертифікатами спеціалістів народної або нетрадиційної медицини, хоча за цим стоїть зовсім інша, шкідлива та небезпечна діяльність, що несе шкоду для духовного, психічного, морального та фізичного здоров’я населення.
Також даним законом вносяться зміни до Закону України «Про рекламу», що передбачає введення заборони на будь яку рекламу послуг з ворожіння та гадання, як на телебаченні так і на білбордах та в газетах і журналах. Окрім цього закон передбачає зобов’язати Кабінет Міністрів розглянути доцільність знаходження в Класифікаторі професій ДК003:2010 таких «професій» як астролог, ворожка, хіромант.

Закон вступає в силу через десять днів після його опублікування, таким чином очікуємо, що за короткий час наші екрани очистяться від вищезгаданого  шкідливого наповнення.

Олена Мокренчук