Святкування з нагоди 20-ї річниці утворення третьої київської громади Церкви Адвентистів Сьомого Дня

У Подільському духовному центрі за адресою вул. Лук’янівська, 9б, продовжуючи урочистості, присвячені 20-й річниці утворення третьої київської громади Церкви Адвентистів Сьомого Дня, 12 листопада відбувся святковий концерт. На сцені натягнуто банер з гаслом “Відроджені Божою благодаттю” з наведеними зі Святого Письма словами: “Бо спасенні ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий” (Еф. 2:8). Під банером – коло з фруктами і овочами, у центрі якого викладене яблуками серце (уранці громада проводила богослужіння, присвячене святу жнив). Зал і обидва балкони заповнені по-особливому близькими людьми.

Двадцять років тому, у 1991 році, коли Україна отримала незалежність як держава, в її столиці було лише дві громади і один молитовний будинок Церкви. Це був час змін, наповнений сподівань. Господь використав його для справдження своїх слів: “Бо так заповів нам Господь: … щоб спасінням Ти був аж до краю землі!”(Діян. 13:47). Радянський Союз, до складу якого входила Українська республіка, займав 1/6 площі планети і географічно простягався від сходу Європи до краю материка – дійсно до краю землі. Ті, хто жили в тоталітарній системі, пам’ятають, що релігія і віра були можливими лише політично забарвленими, як-то у світле комуністичне майбутнє, поклоніння державним керманичам тощо.

Після розвалу Союзу створилися принагідні умови для поширення Євангелія. Після першої в Україні євангельської кампанії, яку проводив Лі Хафф, коли Жовтневий палац кожного дня з 15 жовтня до 17 листопада 1991 року відвідували сотні людей, утворилася третя київська громада Церкви Адвентистів Сьомого Дня чисельність 520 чоловік. Першим пастором був Павло Хімінець.

З того часу громада зростала чисельно (зараз у церковних списках налічується 670 осіб) і зміцнювалася духовно. Багато змін, потрясінь і досягнень закарбовано в людській пам’яті, але оглядаючи свій шлях, члени громади з вдячністю повторюють слова пророка: “Аж доти допоміг нам Господь” (1 Самуіл. 7:12).

Під час святкової програми громада та її гості вкотре озвучили відповіді на важливі запитання в житті віруючої людини, а саме: кожен з нас може стати для оточуючих проводирем до Христа; сучасна молодь володіє різноманітними методами, щоб донести звістку спасіння людям; активна позиція в житті є наслідком прийняття Божої любові; кожен може мати нескінченно довгий список бажань, але спільне для всіх – Царство Боже. Його можна досягти, наслідуючи життя Христа.

Чудові музичні привітання виконували хор громади, Володимир Таранюк, Ліана Порубочна, тріо сестер Осипчук, Тетяна Йордан, Марат Жаловага, молодіжний ансамбль громади, Ліна Нейкурс, Наталя Зубкова, Олена Крупська, Підвальна Тетяна.

Валерій Рябой, пастор громади, у своєму слові підкреслив, що до 20 років молоді люди дивляться на світ через рожеві окуляри, а після 20 років – мрії пов’язані з практичним життям. Громада вступає саме в цей період і має потенціал прискорити втілення спільної мети – настання Царства Божого. “Лейтмотивом пісень, що прозвучали сьогодні є Євангеліє, а спільний приспів – “Він прийде!”.

Завершив своє звернення до громади словами Святого Письма: “Переможцеві сісти Я дам на Моєму престолі зо Мною…” (Відкр. 3:21).

Оксана Лівшун

Фото Роман Галицький