Непросто написати про надію: названо переможців ІІ Всеукраїнського конкурсу “Репортери надії в Україні”

ІI Всеукраїнський конкурс «Репортери надії в Україні» завершився 28 вересня у Львові урочистим нагородженням переможців у приміщенні Українського католицького університету.  Фіналістами стали дванадцять авторів, які зайняли перше, друге і третє місця у чотирьох номінаціях: «Суспільство», «Економіка», «Культура», «Релігія». Автори, які посіли перші місця у кожній окремій номінації, отримали сертифікати на суму у 3000 гривень, статуетки та дипломи учасників конкурсу. Автори, які зайняли другі і треті місця – призи і дипломи учасників конкурсу. Дипломи конкурсу також отримали автори фінальних робіт.

Конкурс  тривав з 6 червня 2010 року. У конкурсі взяло участь понад 800 робіт з усіх областей України та з АР Крим. Понад 250 конкурсних матеріалів надійшло від журналістів. Ще близько 600 робіт протягом року відібрали студенти Магістерської програми екуменічних наук із українських ЗМІ. Кожен конкурсний матеріал було оцінено тричі і відібрано 45 фінальних робіт.

Цей конкурс мало схожий на інші подібні заходи. Тут не оцінюють освіту, статус чи місце праці учасника. Тут не чекають високих фраз і вправно сформульованих висновків. Тут не полюють на VIP-персони і не створюють «героїв-дня». Учасники цих сюжетів не просто середньостатистичні соціальні одиниці, а по-справжньому живі унікальні особистості, які в нелегких обставинах життя здатні не лише жити з високо піднятою головою, але й дарувати надію оточуючим. Якби ви не володіли ногами, — ви б використали свої руки для допомоги іншим? Якби у вас не було рук, — ви б взагалі допомагали комусь? Якби вам залишалось жити лічені місяці, — ви в молились за здоров’я інших? Якби ви… А вони дарують надію іншим.

Сльози з’являлись на очах авторів-переможців, які розповідали, наскільки сильними і зворушливими були їхні переживання пов’язані з цими сюжетами. Надія, про яку вони хотіли розповісти глядачам – стала і їхнім надбанням.

Саме ті роботи, які були просякнуті надією були обрані серед інших, і їхні автори отримали заслужене визнання. Вони справді заслуговують того, аби їх побачили, прочитали, почули.

Приємно було побачити серед членів жюрі, яке оцінювало та нагороджувало переможців справді видатних осіб. До його складу увійшли: український журналіст (проект «Телекритика»), письменник, блогер Отар Довженко; директор Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ) Тарас Антошевський; шеф-редактор, ЗАТ «Телерадіокомпанія Люкс» Парасковія Дворянин; головний редактор газети «Високий Замок» Наталія Балюк; керівник відділу інформації та зовнішніх зв’язків Українського Католицького Університету (УКУ) о. Павло Худ; (на жаль, Отар Довженко не зміг бути присутнім на урочистому нагородженні).

Ось перелік переможців конкурсу. Писати – просто. Непросто написати про надію. Ці роботи справді варті вашої уваги.

 у номінації «Суспільство»:

— Перше місце  — Тетяна Кирпа, газета «Гривна», м. Херсон. Матеріал «Я сделал малое из того, что в моих силах, чтобы спасти ребенка» (преса);

— Друге місце — Леніна Бичковська, газета «Факти», м. Рівне. Матеріал «Могу делать абсолютно все: резать, пилить, рубить и даже шить. Правда, иголка крохотная, и приходится повозиться, чтобы продеть нитку в ушко», (преса);

— Третє місце — Оксана Височанська – телеканал «ЗІК», м. Львів. Матеріал «З батьками і без. Контрасти дитячого життя» (ТБ).

у номінації «Економіка»:

— Перше місце — Інна Завгородня, журнал «Український тиждень», м. Київ. Матеріали «Екоїсти» (преса).

— Друге місце – Юрій Райхель, журнал «Український тиждень», м. Київ. Матеріал «Альтернативний атом» (преса).

— Третє місце — Бражиненко (Александрова) Ксенія, Галяс Олександр, газета «Порто-франко», м.Одеса. Матеріал «Пристанище вечности» (преса).

у номінації «Культура»:

— Перше місце – Оксана Сенишин, ТРК «Люкс», м. Львів. Матеріал «Вишивальниці» (ТБ);

— Друге місце — Леся Вакулюк, телеканал «Інтер», м. Київ. Матеріал «Откуда взялись бойки у Херсонской области» (ТБ);

— Третє місце — Анастасія Мельниченко, журнал «Український тиждень», м. Київ. Матеріал «Культура в законі» (преса).

у номінації «Релігія»:

— Перше місце — Стас та Ірина Матвієнко – студія «VitaGraf», м.Київ. Матеріал «Сюжет про Володимира Тимощука» (ТБ);

— Друге місце — Катерина Щоткіна, газета «Дзеркало тижня», м.Київ . Матеріал «Зароджене життя — що з ним робити?» (преса);

— Третє місце — Юлія Роїк – радіо «Воскресіння», м. Львів – «Християнська сім’я – свята» (радіо).

Ольга Ношин

Ілюстрація: http://www.civicua.org/main/image?t=2&c=2&q=1695165

Фоторепортаж: http://www.chasipodii.net/article/4989/?vsid=b3cdfca42fc13c2f8030f67a5cfabc2f

Від редакції. Тарас Антошевський, директор Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ), повідомив адвентистці зі Львова Ользі Ношин, що її робота “Як б’ється українське серце… на Філіппінах” була одним з претендентів на третє місце в номінації “Релігія”, та запропонував їй працювати в РІСУ.

В сюжеті:

Вперше робота адвентистської журналістки вийшла у фінал всеукраїнського конкурсу “Репортери надії в Україні”