Хворі, не описуйте симптомів — це ускладнює визначення діагнозу

12 червня в приміщенні актового залу Науково-дослідного економічного інституту на бульварі Дружби народів, 28 відбулася прем’єра вистави «Лікую від усіх хвороб» київського молодіжного театру-фантазії «Adns». Соціальну притчу від одеського драматурга Олександра Марданя за п’єсою «Рівняння з одним невідомим (Черга)», яка з успіхом йде вже 5-й театральний сезон у Київському академічному театрі драми і комедії на Лівому березі, Аліна Єремук — режисер «Adns», постановник та Сергій Степанюк — керівник відділу молодіжних служінь Київської конференції Церкви АСД адаптували до можливостей молодіжного театру. У результаті глядачі спостерігали за розвитком подій у виставі на одну дію (за жанром — трагедія положень) протягом 50 хвилин.

Зал був заповнений молоддю не тільки з Церкви: запрошували своїх друзів, однокласників-одкурскників, а деякі, ознайомившись із рекламою вКонтакті, запитували, чи можуть вони прийти подивитися, хоча на дворі була не тільки неймовірна спека, а й гаряча учнівсько-студентська пора.

На сцені піднімалося питання духовності суспільства. В оригінальному варіанті герой, який грає Маляра, говорить слова, які є відповіддю на запитання багатьох: «Лікують не хвороби, лікують людей». Колектив театру намагався донести спосіб такого лікування, рецепт якого записан у Біблії.

Театр-фантазії «Adns» утворився 1,5 роки тому. «Adns» — скорочено від «Angels don’t sleep», що означає «Ангели не сплять». За цей час це вже друга його прем’єра в Києві, також колектив виступав у м. Попільня. Учасники театру — молоді люди віком від 17 до 23 років. У вільний від репетицій час деякі працюють, решта навчається.

Чому вибрали саме цей матеріал? Відповідає Єгор Писаренко (Бізнесмен):

— Ми перечитали багато християнських сценаріїв, усі вони спрямовані на віруючих людей, які знають про Бога. Але нам хотілося зробити щось таке, що було б зрозумілим людині, яка тільки-но починає спілкуватися з Богом, або тій, яка взагалі перший раз про Нього чує. Ми намагалися показати як можуть Бог і Біблія бути доступнішими, ніж це здається невіруючим людям.

Перший раз прочитали сценарій у середині лютого, безпосередня робота над постановкою розпочалася в березні. Господь допомагав нам в усьому, тому що за три місяці підготувати таку виставу — це надто складно. Також хочеться подякувати в здійсненні задуму Сергію Степанюку.

Про творчі плани:

— З Божою поміччю будемо розвиватися. Оглядаючись назад, хотілося б багато чого змінити в самій виставі, у грі… Думаю, ми саме цим і займемося (і не тільки цим) після перерви — зараз у нас канікули.

Можливо, буде цікаво дізнатися, в який спосіб у «Рівнянні…» автор згадує Церкву адвентистів сьомого дня.

Оксана Лівшун

Фото Назара Корещука