Музичний вечір невмирущої класики

22-02-2010, Комментариев нет

img_0351

13 лютого в храмі на Подолі церкви Адвентистів сьомого дня відбувся концерт, присвячений творчості Йо?ганна Себастья?на Баха (1685-1750) — видатного німецького композитора, органіста і скрипаля, представника стилю бароко, одного з творців світової музичної класики. Концерт за своїм призначенням — благодійний. На зібрані кошти будуть закуплені подарунки для дитячого будинку-інтернату м. Житомира, яким опікується молодь третьої громади Церкви м. Києва.

Роботи Баха давали натхнення майже кожному композитору європейської традиції, від Моцарта до Шенберґа. Він узагальнив досягнення музичного мистецтва перехідного періоду від бароко до класицизму, а в майстерності поліфонії не знав собі рівних серед сучасників.

img_0336

Але організаторів вечора — музичний відділ Київської конференції Церкви — зацікавив його талант як прояв Богослужіння, адже з написаних ним 1 000 творів 95% присвячені прославленню Бога, і служіння людям, що підтверджує його діяльність капельмейстера і вчителя музики. Життя Баха було підкорено не світському, а церковному календарю. Будучи прихильником лютеранської церкви до кожного недільного богослужіння він писав святкову кантату, до Страсного тижня — Страсті за Матеєм або за Іваном, до Великодня — Великодневу, до Різдва — Різдвяну. Саме таким ритмом церковних свят визначалася будова його життя.

img_0333

Словами Псалму 99: «Уся земле, покликуйте Господу! Служіть Господеві із радістю, перед обличчя Його підійдіте зо співом! Знайте, що Господь Бог Він, Він нас учинив, і Його ми, Його ми народ та отара Його пасовиська. Увійдіть в Його брами з подякуванням, на подвір’я Його з похвалою! Виславляйте Його, Ім’я Його благословляйте, бо добрий Господь, Його милість навіки, а вірність Його з роду в рід!»- розпочався музичний вечір, налаштовуючи присутніх на усвідомлення того, що і автор музики, і її виконавці своїми талантами воздають славу єдиному Творцеві і Спасителю людства.

img_0319

Під час концертної програми прозвучали хорали Баха «Славу воздайте», «Мир неземной», «Глава в венце терновом» у виконанні молодіжного ансамблю під керівництвом Інни Пролінської. Цікавим було те, що слухачам запропонували проспівати відомий хорал «Глава в венце терновом» з «Псалмів Сіону» разом з ансамблем у такий спосіб: першій куплет прослуховувся, другий — співався від серця  на меморандо, а третій — голосами зведеного хору залу з виконавцями.

img_0324

У концерті брали участь запрошені організаторами концерту гості: Береговий Олексій (контрабас), Алексєєв Олексій (скрипка), Бондаренко Дмитро (скрипка), Глотов Павло (флейта), які є учасниками різних київських колективів, та Костянтин Лисак (валторна). Вони виконали інструментальні твір для флейти, арію (квартет), концерт для двох скрипок.

img_0331

Сона Манукян виконала арію «Страсті за Матеєм» українською мовою та «Радуйся, душа».

Радісно усвідомлювати, що до світу чаруючих звуків, активно долучаються і діти. Так, у виконанні Іллі Сосяка прозвучала маленька прелюдія, сестри Маргарита та Інна Осипчук виконали інструментальну композицію на скрипках, а також музичний твір «Сициліана».

Світ набуває рис гуманізму, філософи створюють нові теорії, які повинні зробити щасливим усе людство, а Бах восхваляє Бога мелодією з глибини серця. Він помер у 65 років безславно, похований у загальній могилі. Але на музичному вечорі вкотре було відчутно: ніякі суспільні трансформації не змогли похитнути захоплення творами Баха, як не зможуть вони похитнути любові людини до Бога. Музика Баха продовжує залишатися на важкодоступній вершині скелі, у підніжжя якої відбувається поклоніння і прославлення Творця!

Оксана Лівшун


Рубрика: Жизненные истории, Здоровье, Искусство, История Церкви, Образ жизни, Социальное служение, Церковь и медиа, Церковь и общество

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"