На п’ятому з’їзді Адвентистської медичної асоціації України підтвердили повноваження попереднього керівництва


1–3 травня 2009 р. в м. Буча Київської області в приміщенні Українського гуманітарного інституту пройшов п’ятий з’їзд АМАУ за участю представника Адвентистської всесвітньої медичної асоціації (АВМА) – засновника та першого президента АВМА д-ра Карла Бауера (Лома Лінда, США) та його дружини Елін Бауер – викладача теології адвентистського коледжу Валла-Валла (США).

У роботі з’їзду брали участь 70 делегатів – повноважних представників майже усіх регіонів-областей (21область) України, а також представники закордонного осередку АМАУ, почесні члени АМАУ – об’єднані у благодійну організацію «Адвентистський Медичний Розвиток України»(АМРУ), засновану та зареєстровану у Лома Лінді (Каліфорнія, США), президент – пастор Б. Солонюк, члени – пастор Франк Скорець, К.О. Бірмеле, які протягом більше 10 років значно підтримували діяльність АМАУ, надаючи як матеріальну, гуманітарну так і методологічну допомогу шляхом сприяння підписанню прямого договору з медичним Університетом Лома Лінди (Каліфорнія, США)
На з’їзді були присутні керівники церкви АСД – відповідальний секретар та перший помічник президента Євро-Азіатського відділення (дивізіону) Церкви АСД (ЕАД Церкви АСД) пастор М.Ф. Камінський; президент Української Уніонної Конференції (УУК) Церкви АСД – пастор В.А. Крупський; відповідальний секретар та перший помічник президента УУК Церкви АСД пастор В.В. Костюк; скарбник УУК Церкви АСД пастор Д.І.Вертило; президент Київської конференції УУК Церкви АСД пастор Л.Т. Волощук; директор відділу Здоров’я УУК Церкви АСД пастор С.К.Луцький

1 травня 2009 об 11:30 з’їзд відкрився співом молитви «Отче наш» у виконанні християнської співачки – Сони Манукян.

На початку з їзда делегати та гости об’єдналися у тихих молитвах та молитві пастора М.Ф.Камінського за дівчину, доньку членів АМАУ та делегатів з’їзду АМАУ д-ра В.М.Легенького та д-ра О.М. Легенької, яка знаходиться в реанімаційному відділенні у важкому стані. Протягом трьох днів з’їзду делегати та гості, які продовжували звершувати молитви, почули відповідь на молитви — стан дівчини значно покращився.
Після молитви пастора В.А.Крупського д-р Бауер провів духовну та вступну частину, розповівши після духовних роздумів про тісну співпрацю АВМА з Генеральною Конференцією(ГК) церкви АСД. Представник ГК церкви АСД допомагає видавати журнал АВМА.
Д-р Бауер озвучив особисте привітання делегатам та гостям 5-го з’їзду АМАУ від президента медичного Університету Лома Лінди, Каліфорнія, США, члена ради ГК церкви АСД та Ради АВМА д-ра Ричарда Харта. Д-р Харт сподівається на плідну співпрацю у майбутньому АМАУ, як підрозділу АВМА з Лома Ліндским Медичним Університетом.
Заслухали та одноголосно прийняли звіт попереднього керівника – президента АМАУ д-ра Д.А. Нога.
Головуючим був обраний д-р А.А.Рубан. Секретарем – А.В. Монастирний. Запропоновані та обрані 2 робочих комітети: виборчий – голова та співголова д-р Бауер та Ф. Скорець , комітет планів та пропозицій та комітет по Статуту, голова та співголова д-р А.А. Рубан, д-р Д.А. Нога.
Вислухали та прийняли звіт комітетів. Обрані наступні керівники АМАУ, відділу АВМА, які складають Раду АМАУ:
Президент д-р Д.А.Нога; Віце-президент д-р Г.П. Зубарев; Відповідальний секретар д-р А.А.Рубан, Скарбник д-р Ж.Г. Хрустинська.
Члени Ради – представники регіонів: доктор медичних наук, професор Л.М. Булат; кандидат медичних наук, доцент Т.М.Козуб; кандидат медичних наук С.І. Грановський; д-р Ж.Г. Хрустинська, д-р І.Г. Левченко; д-р А.С.Шумков, д-р В.Д. Мельничук; Л.О. Барабаш.
Склад ревізійної комісії: Голова – к.м.н., доцент В.І. Лашкрьова; члени: д-р М.П. Мановицький; д-р М.М. Шумихіна.
Тиху молитву делегатів за керівників та членів АМАУ завершив пасторською молитвою благословення пастор В.А. Крупський – Президент УУК Церкви АСД.
Були заслухані та прийняті відповідні пропозиції та зміни у статуті.
Концерт духовної музики християнської співачки Сони Манукян сприяв душевному миру та спокою зустрічі наступаючої суботи.
2 травня. Ранкове Богослужіння – Урок суботньої школи провів пастор В.В. Костюк.
Проповідь Елін Бауер щодо смирення – «Боже, помилуй мене грішного», «Хто бажає бути першим, нехай буде слугою» – на прикладі учнів Ісуса Христа та сліпого Вартімея (Марка, 10 розділ) – торкнулася души кожного присутнього.
Вечір досвідів та свідчень делегатів і гостей з’їзду у медичній місіонерській роботі в Україні й у цілому світі приніс усім велике благословення.
Вечірня проповідь – пастор Ф.Скорець – «Ідіть та розповсюджуйте Євангеліє, а якщо потрібно – проповідуйте».
3 травня. Науково-практична конференція. Кількість гостей перевищила дві сотні.
Доповіді представника АВМА – д-ра Карла Бауера про діяльність та проекти АВМА у світі. Крім участі у створенні та оснащені медичних центрів, проведення наукових конференцій, сприяння у підвищені кваліфікації лікарів, членів підрозділів АВМА (як і АМАУ), за участі АВМА відкривається третій медичний університет – в Перу (перші два – Монтеморелс – Мексика та Рівер Плейт – Аргентина). У Європі активно працює Адвентистська Медична Асоціація Франції та інші. Друга частина виступу була присвячена гастроентерології та харчуванню. Наголошувалося на важливості дотримання принципів доказової, науково обґрунтованої медицини, на необхідності бути обережними щодо крайнощів, особливо у харчуванні. Д-р Бауер представив щойно отримані дані другого етапу дослідження Адвентистів сьомого дня, (100 тис членів Церкви АСД, 10% — веганів, протягом майже 30 років). Дослідження показали, що середня тривалість життя лакто-ово вегетаріанців вища, ніж у веганів. Ішлося про незворотність змін в організмі при проявленні клінічних ознак дефіциту вітаміну В12, які з’являються протягом 4-6 років. Д-р Бауер також відповів на багато запитань.
Лікарем, членом АМАУ, д.м.н., професором, завідуючим кафедрою педіатрії Вінницького медичного Університету ім. М.І.Пирогова Л.М.Булатом було представлено особливості проблем дитячого здоров’я в Україні. Проф. Л.М.Булат обіцяв представлені матеріали передати для друку в журналі «Весть о здоровье».
Практикуючий лікар сімейної медицини та педіатр з м. Первомайськ Миколаївської обл., член АМАУ С. Ковальська представила презентацію щодо щеплень, з аналізом та критикою дисків, в яких розповідається про шкідливість щеплень. Д-р Ковальська представила безпідставність деяких заяв щодо щеплень, та констатувала, що презентація на диску представлена не клініцистами а теоретиками. Не можна не зважати на користь від щеплень, але при цьому строго дотримуватись показань, протипоказань, досліджувати умови збереження вакцин та технологію проведення процедури щеплень. Стаття з цього питання також буде надрукована в журналі «Весть о здоровье»
Д-р І.Г. Харачко зі Львову, член АМАУ, керівник відділу Здоров’я громади № 1 м. Львова, представила презентацію щодо містичної медицини, зокрема, гомеопатії, яка була надрукована в журналі «Весть о здоровье».
Мета діяльності АМАУ – збільшити можливості медичного євангелізму (див. додаток). Гості, які не були членами АМАУ, написали заяви та були прийняти у члени АМАУ.
У цілому з’їзд пройшов у напруженій, робочій атмосфері. Делегати та гості отримали матеріали. Більшість гостей та делегатів відмітили високий рівень організації та продуктивності з’їзду, а також актуальність матеріалів, розданих гостям та делегатам з’їзду.

На завершення програми – концерт християнської співачки Сони Манукян у супроводі заслуженої артистки Бурятії та соліста Київської опери. Духовна музика сприяла душевному спокою та піднесеному настрою присутніх.

Рада АМАУ, Артем Монастирний
Відеоматеріали з’їзду та конференції будуть представлені після відповідної підготовки.
Довідки та інформація: +38044-331-10-85; +38093-151-13-03; +38095-500-15-69; ел. пошта: voz06 (собачка) mail.ru
Додаток – виписка з статуту АМАУ
1. Загальні положення
1.1. Адвентистська медична Асоціація України скорочене найменування (АМАУ), надалі «Асоціація», є всеукраїнською громадською організацією, ство¬реною на добровільних засадах лікарями-християнами, членами Церкви Адвентистів сьомого дня (АСД) в Україні на основі єдності їх інтересів щодо спільної діяльності, спрямованої на духовно-моральне і фізичне оздоровлення людей.
Асоціація діє на основі Конституції України, чинного законодавства та даного Статуту.
Асоціація поширює свою діяльність на всій території України.
Асоціація створена і діє на основі добровільності, рівноправності її членів, самоврядування, законності та гласності.
Адвентистська Медична Асоціація України створена лікарями-адвентистами для впровадження християнських принципів моралі та гуманності в професійну медичну діяльність, а також для розвитку братніх взаємозв’язків в Україні та пропаганди здорового способу життя.
1.6. Асоціація набуває статусу юридичної особи, з моменту державної реєстрації у Міністерстві юстиції України.
Асоціація може мати майнові та немайнові права, може бути позивачем і відповідачем в суді, арбітражному та третейському суді.
Асоціація може мати самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатку з своїм найменуванням, штампи, символіку, зразки якої затверджуються Радою та реєструються у встановленому порядку.
1.7. Місцезнаходження Асоціації: м.Київ.
2. Мета, завдання та напрямки діяльності
2.1.Метою діяльності Асоціації є об’єднання лікарів-членів Церкви Адвентистів сьомого дня для захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих та інших спільних інтересів та для спрямування їх професійних знань високої християнської моралі на відродження здорового способу життя, духовності та милосердя.
2.2. Основними завданнями Ассоції є:
— сприяння гармонійному розвитку духовних і фізичних сил народу, відродженню високих основ християнства щодо здорового способу життя;
— сприяння розробленню програм щодо поліпшення екологічного стану навколишнього середовища, здорового способу життя, боротьби зі шкідливими звичками (палінням, вживанням алкоголю та наркотиків), підвищення і зміцнення загальнолюдських ідеалів;
2.3. Для виконання статутних завдань у порядку, встановленому чинним законодавством Асоціація:
сприяє створенню та оснащенню центрів здоров’я, профілакторіїв, дитячих медичних закладів;
— сприяє професійній підготовці та підвищенню рівня освіти лікарів-членів Церкви АСД України;
— надає допомогу лікувальним закладам в Україні;
— представляє та захищає свої законні інтереси та законні інтереси своїх членів у державних та громадських органах;
— вносить пропозиції до органів державної влади і управління з питань, що становлять коло інтересів Асоціації;
— у встановленому порядку одержує від органів місцевого самоврядування, органів державної влади і управління інформацію, необхідну для реалізації своїх цілей та завдань;
— розповсюджує інформацію та пропагує ідеї добра та милосердя, здорового способу життя та християнської моралі;
— може засновувати або вступати в міжнародні громадські (неурядові) організації, утворювати міжнародні спілки об’єднань громадян, підтримувати прямі міжнародні контакти і зв’язки, укладати відповідні угоди, а також брати участь у здійсненні заходів, що не суперечать міжнародним зобов’язанням України;
— сприяє направленню членів Асоціації на стажування за кордон;
— може здійснювати необхідну господарську та іншу комерційну діяльність шляхом створення госпрозрахункових установ і організацій із статусом юридичної особи, засновувати підприємства в порядку, встановленому чинним законо¬давством;
— здійснює видавничу та культурно-просвітницьку діяльність; засновує засоби масової інформації, через які пропагує здоровий спосіб життя та іншу статутну діяльність Асоціації; здійснює іншу діяльність у відповідності із метою та завданнями Асоціації, якщо вона не суперечить чинному законодавству.