Так склалося?


Ряд релігійних конфесій досліджуючи відкриття Бога людям будь-то Біблія чи Коран, прийняли істину про невживання нечистої їжі, до якої належить і свинина.
Але одна справа дотримуватися цього в країнах Близького Сходу, де таку тварину тяжко знайти, і інша справа не вживати свинини через релігійні вподобання на території країни, де споживання цього м’яса вважається національним видом спорту. З усіх сторін наводяться докази щодо традиційності такої їжі, адже наші пращури вживали її і жили до 100 років, умираючи при своєму розумі. Словом, так історично склалося.
Але назвіть той самий історичний проміжок часу, коли в дієту українця ввійшла свинина. Можливо це часи кріпацтва чи період Руїни, чи початок минулого століття, коли Столипін через брак наділів змушений був провести земельну реформу, переселяючи бажаючих до Сибіру і за Урал. Можливо це часи 1 Світової війни чи колективізації? А може під час Голодомору? Чи в тяжкі повоєнні роки? Коли то було?
А якщо взяти до уваги, що українці завжди були богобоязними і поклонялися Йому, як були навчені з дотриманням усіх свят і постів (кожної середи і п’ятниці, великий сорокаденний і декілька тематичних постів на рік)? Коли ми встигли звикнути до свинини?
У літературі, яка є дзеркальним відображенням народного менталітету, яскравим прикладом вживання м’яса є взагалі 2 дні – Різдво та Великдень. Нормою харчування селянина (не потрібно забувати, що до середини двадцятого століття Україна була аграрною країною) були чорний хліб, свіжі та варені овочі, свіжі та сушені фрукти, просо. Продукти тваринного походження були винятком і смакували ними у свята.
Чомусь українця зображують у шароварах, з оселедцем на голові, який в одній руці тримає пляшку з горілкою, а в іншій кільце ковбаски і танцює гопака в шинку. Звідки це? Чому ми приміряємо цей образ на себе?
Щодо історично так склалося. Напередодні 8 Березня вручається премія найвпливовішим жінкам світу в політиці, шоу-бізнесі. Цього року її отримала серед інших десятирічна дівчинка з Ємену за те, що подала на розлучення. Коли дівчинка прийшла з таким позовом до суду, чиновники були надто здивовані, бо історично так склалося, не за Кораном!!!, що в мусульманських країнах жінки безправні перед свавіллям чоловіків. Врешті-решт дівчинці-жінці дали розлучення, але її адвокат сплатив 200 доларів компенсації колишньому чоловікові! Те, що історично склалося, не завжди є правильним.
ДОСЛІДІТЬ-но ПИСАННЯ, бо ви думаєте, що в них маєте вічне життя, вони ж свідчать про Мене! (Івана 5:39)
Усе Писання Богом натхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності, щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова. (2Тим. 3:16-17)

Оксана Лівшун
Фото: timpanogos.wordpress.com