Свинею бути не просто

01-04-2007, Комментариев нет

РОЗЧАРОВАНЕ ВКРАЙ, ЛЮДСТВО НАЗВАЛО БУДЬ-ЯКУ ІДЕОЛОГІЮ ЗЛОМ. Така позиція нині поважно іменується постмодернізмом. Етнічна, політична, релігійна, територіальна ідентичність не постає більше надійною платформою міжлюдських стосунків.

ТІЛЬКИ ОДНА ІДЕЯ СЬОГОДНІ ПІДТРИМУЄТЬСЯ БІЛЬШІСТЮ ЗЕМЛЯН – БОРОТЬБА ЗА ВИСОКИЙ РІВЕНЬ ЖИТТЯ, який визначається рівнем доходів і соціальною захищеністю. Люди знову гинуть за метал. Символом 2007 року цілком можна назвати плакат, що продається в переходах метро: порося на жмуті доларових купюр. Дивно, але юрми покупців зовсім не бентежаться таким, із дозволу сказать, екстравагантним представленням життєвого ідеалу.

СПРИТНІ БУРЖУЇ ВЖЕ ОХРЕСТИЛИ ЦЮ «НОВІТНЮ» ВІРУ ЕКОНОМІЗМОМ. Ось кілька цитат.
pig1.jpg (49.2 Kb)

Буддист Девід Лой: «Економіка як дисципліна є радше богослов’ям цієї релігії, ніж просто наукою, а її бог, Ринок, перетворився на порочне коло все зростаючих обсягів виробництва й споживання, вдавши, ніби пропонує людям секулярне спасіння. Розвал комунізму, котрий краще розглядати як капіталістичну «єресь», іще явніше демонструє, що РИНОК СТАЄ ПЕРШОЮ ДІЙСНО СВІТОВОЮ РЕЛІГІЄЮ, що дедалі сильніше зв’язує всі кінці земної кулі й призводить до єдиного світогляду й цінностей, на релігійну роль яких ми не звертаємо жодної уваги лише тому, що вони [цінності] «секулярні». …ринковий капіталізм… уже перетворився на найуспішнішу релігію всіх часів, у яку навертається більше людей і швидше, ніж у будь-яку іншу систему вірувань або цінностей, що існувала коли-небудь у людській історії».

Соціолог Роберт Белла: «Той факт, що щастя можна здобути за допомогою безмежного матеріального збагачення, заперечується всіма релігійними й філософськими системами, відомими людству, та в той самий час безперервно проповідується з екрана будь-якого американського телевізора».

Економіст Клайв Гамілтон: «Незважаючи на високий і постійно підтримуваний рівень економічного росту на Заході от уже протягом більше ніж 50-и років… люди задоволені своїм життям сьогодні не більше, ніж тоді. Якщо ріст покликано давати нам краще життя, й іншої мети в нього немає, то він не виконав свого призначення».

НАСЛІДКИ ТАКОГО СПОСОБУ МИСЛЕННЯ НЕ ЗАБАРИЛИСЯ. Свинство запанувало з нечуваним розмахом.

ПОЛІТИЧНИЙ РЕЖИМ ОЦІНЮЄТЬСЯ СПОДІВАННЯМИ НА МИТТЄВЕ ДОСЯГНЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ДОБРОБУТУ західних країн. В Україні ідеологічні партії, що визначали політичну «погоду» на початку 1990-х – Народний Рух і комуністи – під час «помаранчевої революції» остаточно поступились місцем фінансовим елітам. Особливо чітко це помітно на місцевому рівні. Так, у Харкові більше року триває протистояння міської влади й володарів одної з найбільших у регіоні мереж супермаркетів. Подібне було завжди, але дивує швидкість, із якою міняються симпатії «електорату». Хто пообіцяв більше й швидше, той буде підтриманий рішуче й переконано.

ТРИВАЄ МАСОВЕ СПОЮВАННЯ КРАЇНИ. А як інакше? Коли т.зв. «вітчизняні виробники», за маскою яких частенько ховаються ті самі транснаціональні компанії, заплатили за рекламу, наше діло – відшкодувати їх затрати своїми грошима й здоров’ям. До сих пір викликає огиду спогад про новоспечений клон Дня студента. Цей – другий – День (тепер?) святкують (?) у січні. Тоді я вперше узрів вагон метро, переповнений п’янючим студентством. Їх батьки мріяли стати «совістю нації». А ці хіба що не хрюкали. Поки що.

pig2.jpg (90.76 Kb)

Оскільки простіше рекламувати й продавати відчутні, фізичні цінності, ТІЛО СТАЛО ГОЛОВНИМ ВИМІРОМ ІНДИВІДА. Його пестять бальзамом-ополіскувачем, виводять лупу, зміцнюють волосся до самих кінчиків або голять без порізів і подразнення, відновлюють кислотно-лужний баланс, чистять і відбілюють. І що дивно: чим більше людина стежить за собою, тим менше звертає увагу на інших. Як у Джанні Родарі: «Сколько ни душится лодырь богатый, очень неважно он пахнет, ребята!»

БЕЗКУЛЬТУР’Я НАСИЛЬНО РІДНИТЬ НАС ІЗ ТВАРИННИМ СВІТОМ. Тепер нужду справляють майже публічно як чоловіки, так і жінки. Хоч урн на вулицях за десятиріччя стало на порядок більше, не раз помічав, що найзлісніші сміттярі навіть не шукають їх, а просто кидають недопалок чи обгортку під ноги. Схоже, що мат – частина лексичного запасу, без якої неможливо висловити жодної думки. Поняття інтиму щезло як дим: вивчати анатомію своєї, гм, подруги тепер можна хоч у трамваї. «У нас можна все» – ця фраза із реклами одного з нічних клубів ідеально пасує до згаданого нами портрета поросяти-сучасника.

СИТУАТИВНА ЕТИКА РУЙНУЄ СТОСУНКИ: сім’ї, спільноти, суспільство, міжнародні взаємини. Відсутність довіри й гарантій в усіх сферах життя унеможливлює довгострокове планування, традиції, складні проекти. Якщо в слов’янських ділків (пардон, купців) позаминулого сторіччя більшість фінансових потоків узагалі не мала документального відбиття, спираючись на усні домовленості, то тепер у шлюбному контракті спільне майно ділять, іще не створивши сімейного союзу.

Та найцікавіше от що. Коли ми подивимось на послання сучасної масової культури, то побачимо, що ЛЮДИНА ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ВИЗНАТИ СЕБЕ СВИНЕЮ.

ЯКІ ТЕМИ Є НАЙПОПУЛЯРНІШИМИ В КАЗОЧКАХ НАЙБІЛЬШОГО ПРОПОВІДНИКА НА ЙМЕННЯ ГОЛІВУД? Це кохання (перш за все як секс), наркотики, містика (як чортівня, ритуал і таємниця). Цікаво, що тема фізичної сили (у жанрі бойовика) занепала ще в кінці 1990-х, перетворившись на обов’язковий, але підлеглий елемент названих стихій. Після «Матриці» касове кіно вимагає набагато складнішої легенди, ніж раніше.

Що ж об’єднує ці три теми, які своїми сполученнями, ніби кольори спектра, утворюють візуальну атаку найбільшої імперії світу? Трансценденція – ВИХІД ЗА МЕЖІ ЗЕМНОГО, ВИДИМОГО ІСНУВАННЯ, який ще називають «екстрим», «драйв», «джаз», «кураж»… Цей «символ віри» підходить і найгіршому скептику, який хоче розчинитися в екстазі статевого акту чи наркотичних візій підсвідомості або полоскотати собі нерви демонізмом чи Апокаліпсисом. Скептика, який виштовхнув Автора Священного роману за межі свого життя, але тяготиться так тяжко вибореною передбачуваністю кожного дня. Мільярдні доходи індустрії розваг свідчать про нездоланне бажання «невіруючих» заперечити прісність і вульгарність повсякдення.

Навіть більше: конфлікт поколінь, який перетворився на глуху ізоляцію, можна тлумачити й у такий спосіб. НЕФОРМАЛЬНІ МОЛОДІЖНІ РУХИ СПІЛЬНІ В БУНТІ ПРОТИ БУДЕННОСТІ й способу життя своїх батьків. Можливо, це є підсвідомою жагою каяття, потребою «з понеділка кинути пити». Однак наслідком незмінно стає дальша деградація. Найяскравіший феномен baby-boomers – рух хіпі – уславився не тільки музикою The Beatles і Led Zeppelin, а й поширенням невиліковних хвороб унаслідок «сексуальної революції» та вживання наркотиків.

pig3.jpg (149.05 Kb)

ОДНАК ПРОТЕСТІВ ПРОТИ СВИНСТВА ЗАМАЛО. Потрібне не лише «ні», але й «так». Але з самої себе згенерувати смисл життя людина не здатна. Він може прийти тільки з невидимого світу. Якого мріє досягти псевдопорося в золотих кайданах.

Максим Балаклицький
Фото:
1 – http://www.smile-card.ru/card6899.htm
2 і 3 – Максим Балаклицький


Рубрика: Образ жизни

RSS канал Следите за поступлением новых комментариев к этой статье через RSS канал

Оставьте свой комментарий к статье:

Для форматирования своего комментария (жирный, курсив, цитата) - выделите курсором текст в окне комментария и нажмите одну из кнопок форматирования [B, I, Quote].
Если вы желаете исправить свой комментарий или удалить его, напишите нам в редакцию.
Ознакомьтесь с нашими правилами публикации комментариев.

© Интернет-газета "ПУТЬ", 2006-2022
При использовании материалов указывайте эл.ссылку на цитируемую статью, в бумажной публикации – короткую ссылку на наш ресурс. Все права на тексты принадлежат их авторам. Дизайн сайта: YOOtheme GmbH.
Техническая поддержка сайта: info@asd.in.ua

Христианский телефон доверия: 0-800-30-20-20 (бесплатно по Украине), 8-800-100-18-44 (бесплатно по России)

Интернет-газета "ПУТЬ"